Egy baleset utáni kóma széljegyzete

Mint ahogy mindenki tudja, 2016.02.03-án történt egy baleset a Mű úton, aminek a következményeként a 16 éves Vitti súlyos sérülésekkel kórházba került, és azóta is kómában van. A baleset hátteréről, és a családi tragédiáról szinte alig tudunk valamit, ezért felkerestük Violetta anyukáját, és beszélgettünk bő egy órán keresztül. Ennek a beszélgetésnek az összefoglalóját találhatjátok itt.

..én csak egy zebrát akarok, más ne járjon így..”, mondta az anyuka a beszélgetésünk elején, amikor felmerült, a zebratüntetésen való részvétele. Ő csak annyit szeretne, hogy végre történjen változás, ne várjunk egy több mint 50 éve húzódó, lehet meg sem valósuló álomra, a csepeli gerincútra. Ő most szeretne megoldást, ahogy mi is, és nem ígéreteket hanem tetteket szeretne látni.

A baleset idejében Csepelen volt szülői értekezleten, épp Vitti iskolájában. Ott érte utol a telefon, hogy baleset történt, és siessen. A telefonáló a lány barátnője volt, akivel éppen a Lordok Házába tartottak a konditerembe testvérével együtt.
Hárman mentek át az úttesten.. A barátnő átért, Vitti testvére zúzódásokat szenvedett, de neki már nem sikerült. A Toyota eddig ismeretlen körülmények miatt ütötte el. A Baleset súlyosságát mutatja, hogy a kocsi jobb elején a motorháztető megsérült, a jobb oldali ‘A’ oszlop deformálódott, és a szélvédő betört..
Az anyuka Csepelről megközelítőleg fél óra alatt ért a baleset helyszínére, akkor már egy esetkocsi ott volt, és ellátásban részesítették a kislányt, de már ott tudták, koponyasérülése van. További fél óra kellett a mentő kiérkezéséig, akik elvitték a helyszínről a kórházba.. 1 óra.. koponyasérülésnél nem kevés idő.. Belegondolni is szörnyű, ez az idő milyen szövődményekhez vezethet.

A történtek óta az anyuka minden nap bent van a kórházban, és reménykedik, mint ahogy minden szülő reménykedne, függetlenül attól, hogy nyersen, minden részvét nélkül közölte vele az orvos: a kislánya súlyos agysérülést szenvedett, minimális a felépülési lehetőség, de ha esetleg megtörténik, az is minimum egy- másfél év, ezenkívül van esély szövődmények kialakulására, úgymint felfekvések kialakulása, és tüdőgyulladás.
Reménykedik, hogy visszakapja a kislányát, aki a baleset előtt életvidám fiatal volt, szerette a zenét, szerette a bulikat, szerette az életet, szerette kedves kis bohókás fehér cicáját. Büszke volt hosszú szőke hajára, amit most levágtak, és már egy kialakuló felfekvés is veszélyezteti a fején. Reménykedik, hogy sikerül felépülnie a kislányának, és nem az orvosoknak lesz igazuk. Retteg attól,hogy ha nem javul az állapota, átszállítják máshova, ahol nem kapja meg azt a figyelmet és ellátást amire szüksége van.
Egy édesanya reményei, aki a legapróbb változásokat is észrevesz, és pozitív változásként lát. Pozitív az, hogy ha nem izzad, szépen lélegzik, a kezét is ökölbe szorította már, és a lába is görcsös volt. Esetenként a szemét is kinyitotta. Ez mind pozitív változás! Annak kell lennie!

This slideshow requires JavaScript.

Az egész családot megrázta a baleset, és várják a csodát, aminek meg kell történnie!

Szorítunk Vittinek, és érte is harcolunk a zebráért, ami nem kérdés, meg kell épülnie!
Nem fogjuk hagyni, hogy eltűnjön a bürokrácia útvesztőiben a kezdeményezés, nem fogjuk tűrni a lealacsonyodó politikusok beszólását, miszerint lehet pár száz métert sétálni! Lesz zebra, ha rajtunk múlik!

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!