Neked is kell kutya

Március első vasárnapján (Március 6) az Illatos úti telepen örökbefogadó nap lesz. Fogadj örökbe egy szerencsétlen sorsú kutyát vagy macskát. A Gazda engem is egy menhelyről fogadott be (Hála a Mancsrancsnak, hogy addig sem kellett az utcán dekkolni).

Kutyák az erdőben

Egy kutya barát egy éle.

Csibész kutya közvetlenül az utcáról sétált be a portára. A gazdák szívét azonnal meghódította.

Nagy tett egy kutyát vagy macskát befogadása, ezzel egy állat életét bearanyozod. Ha még nem volt állatod, akkor megváltoztatja az életedet. Egészen más az ember élete egy macskával és/vagy kutyával, mint nélküle. Erre szokták mondani, hogy lehet kutya nélkül élni, de minek.

A helyzet nem ilyen egyszerű. Éppen erre (is) hívják fel a figyelmet ezek az örökbe fogadó napok.

Egy kutya életét egy örökbe fogadó család boldoggá varázsolja. Egy ilyen lépés előtt azonban gondold végig:

A kutyát sétáltatni kell, különben rombol. Ha a Gazda nem visz el sétálni én is hatalmas gödröket szoktam ásni az udvarban (úgy kell neki, ha engem nem sétáltat legalább a gödröket temesse be).

A kutya etetése nem olcsó. A múltkor megettem egy 10 000 Ft-os bankjegyet. Erre a Gazda leüvöltötte a fejemet, hogy ebből Csibésszel egész hónapban ehettünk volna. (Ez nem lehet igaz, még nasinak is kevés volt)

A kutyát oltani kell. (Ez nem nagy költség, de fájdalmas lehet) Vannak éves és fél éves oltások is. (Az oltás jó buli, elmegyünk az állatorvoshoz, aki jól megdögönyöz, bár az a szúrás igazán kimaradhatna)

Egy kutya is tud beteg lenni. Amikor Csibész beszédelgett Gazdáékhoz már babéziás volt. A gyógyítás bizony pénzbe került. Már fájt a lábunk mindkettőnknek. Mire végeztek a rengeteg vizsgálattal, a lábunk is meggyógyult, de addig rengeteg dögönyözésben volt részünk: röntgen, tapogatás, futtatás

Egy kutya is okozhat balesetet. Egyszer Csibész kiszökött és alászaladt egy autónak. Neki semmi baja nem lett, de az autóban komoly kár keletkezett (A Gazda nehezen hitte el, hogy így össze tudta törni az autót). Ha Gazdák egy kicsit előre gondolkodnak a lakásbiztosításba bele lehet venni a házi kedvencek okozta kárt. Azonban itt is oda kell figyelni, mert van olyan biztosító, amely csak a kerítésen kívűl 3. személynek okozott kárt téríti, azonban, ha a kutya a kerítésen kívűl tartózkodik nem térít.

A kutyát iskolába kell vinni. A kutyasuli hatalmas buli. Egy órán keresztül a Gazda csak a kutyára figyel. A gondosabb gazdák még a telefonjaikat is az autóban, vagy otthon hagyják.

Ha kutyát vagy macskát fogadsz be, bizony fel kell készülni, hogy beteg lesz. Ebben az esetben vagy gyógyítható vagy nem. Egy házi kedvenc halála, bizony meg tudja viselni a családot. Mivel élőlényről beszélünk, az életének a hosszát csak becsülni lehet. Egy kutya vagy macska akár 20 évet is élhet (azért a várható inkább csak 10-12 év), de bármikor meghalhat.

Gondold végig, ha egy állatot befogadsz, az élettartama alatt gondoskodnod kell róla, ráadásul úgy, hogy a törvényi környezet folyamatosan változik.

Igen egy kutya hatalmas buli. Egy ideális világban minden családnak lenne kutyája és minden kutyának lenne családja, de mielőtt döntesz gondolkodj:

  • Be tudsz vállalni egy állatot?
  • Mekkora kutyát szeretnél?
  • Egy idősebb (már kialakult viselkedésű) nem lenne jobb?
  • Rövid vagy hosszú szőrű (takarításkor nem mindegy)
  • Ne fajta, hanem viselkedés alapján válassz. Manapság a fajtákat külalakra, nem viselkedésre határozzák meg, elképesztően nagyok az egyéni eltérések.

Ha sikerül jól választani egy (kutya/macska) életre szóló barátra lelsz. Biztos lehetsz benne, hogy nem zavarja, hogy kövér/sovány, gazdag/szegény, vagy bármilyen vagy. Nekünk kutyáknak a Gazda mindig tökéletes.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!