Rexet kitiltották a rendelőből

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Egyik reggel Gazda békésen böngészi a híreket. Egyszer csak igen érdekesen nézett. Rexet kitiltották a rendelőből.

A kormányhivatal Döntését nem feladatom véleményezni. Minálunk kutyáknál van egy mondás az erősebb kutyáról. Ez a kormányhivatal dolog is valami hasonló lehet.

Rex egy olyan kutya, aki terápiás kutya vizsgát tett. Ez azt jelenti, hogy neki az az élete, hogy beteg embereknek segít. Akkor is, ha fáj, akkor is, ha unja. Az ő dolga, hogy segítsen az embereknek. Erre tette fel az életét. Neki az az öröm, ha dolgozhat, ha a beteg gyerekek között lehet.

Nincsen orvosi diplomája. Tudjátok ezt ott a magas házban a Nagyvárad téren lehet kapni. Ennek ellenére tud olyat, amit a legjobb orvos sem:

  • Eltereli a beteg gyermekek figyelmét a fájdalomról
  • Csökkenti a félelmüket az idegen környezetben
  • Csökkenti a vérnyomásukat

Természetesen nekünk kutyáknak rengeteg betegségünk van. Erre használnak a dokik egy titkos fegyvert. Úgy hívják: oltás. Ez úgy működik, hogy a Gazda pórázra fog, elvisz a dokikohoz (itt egyértelműsítsünk: állatorvoshoz), aki felültet az asztalra, ahol, meghallgatja a tüdőmet, szívemet, megnézi a torkomat (ez utóbbi ellen persze tiltakozni kell, nem viszem tulzásba, csak az illendőségre figyelek). Ezek után tűt szúr a nyakamba. Azt mondja, hogy ettől nem leszek veszett, parvós, meg még ki tudja milyen. Csak azt nem tudom, hogy a veszettséget, miért kell évente ismételni, amikor az ampulla szerint ez sokkal ritkábban is elég lenne (Ez is valami erősebb kutya dolog lehet).

A mindenféle bennem levő élősködő ellen néhány havonta kapok egy tablettát, amit két hét után a Gazda megismétel.

A bolhák, kullancsok ellen csöppeket kapok a nyakamra, vagy bolha riasztó nyakörvet.

Én csak egy főállású házi kedvenc vagyok, a terápiás kutyáknak ennél is szigorúbb előírásoknak kell megfelelnie.

Ezeken felül Rex természetesen terápiás kutya vizsgát is tett, ami azt jelenti, hogy meg kellet a szigorú vizsgabizottságot győznie attól, hogy minden körülmények között hallgat a Gazdájára, és semmilyen körülmények között sem viselkedik sem emberrel, sem állattal agresszíven.

Ez vajon azt jelenti, hogy van helye egy rendelőben? Ezt én a kutya honnan tudnám, bár szerintem egy kutyának mindenhol ott a helye, de hagy meséljem egy élményemet:

Utaztunk a kisvasúton. Mi Csibésszel a kocsi egyik végében az ülések alatt, a gazdák az üléseken. (nekünk miért nem szabad soha felülni az ülésre?). Rajtunk, ahogy ilyenkor illik, póráz, szájkosár. A kocsiban utazó gyerekek körénk gyűltek, és minket simogattak, vakargattak, húzták a fülünket, ahogy az ilyenkor szokás. Mi ezt élveztük mint, mindig. Egyszer csak a kocsi közepén egy hölgy teljesen rosszul lett, hogy szétszedjük a gyerekeket (már hogy bántanánk őket, hiszen akkor nem simogatnának, nem is tudnánk, tudjátok szájkosár, bár egyesek benyúltak a résein), ezért a kalauz megkért (nagyon udvariasan), hogy menjünk ki a peronra, ahol ugyan nem voltak gyerekek, de az  a rengeteg szag…
Na ezt a sztorit azért meséltem el, hogy a kétlábúaknak van egy olyan betegsége, amit kinofóbia néven emlegetnek, és azt jelenti, hogy félnek a kutyáktól. Ez is egy betegség, A vonaton, mi ezt tudtuk kezelni (na jó a Gazdák is kellettek hozzá), de vajon egy rendelőben is kezelhető? Minden bizonnyal, de amit mi erősebb kutya néven emlegetünk, azt az emberek Hivatalnak hívják.

FRISSÍTÉS

A kutya még saját gazdájában sem bízhat meg. A hivatkozott cikk megjelenésekor Rex még nem rendelkezett terápiás kutya vizsgával, így a kitiltás kicsit más megítélés alá esik (Ezt a Gazda reggel nem mondta).

Többen említettétek, hogy mi van, ha valaki fél a kutyától. A terápiás kutya és a vezetője ezt általában korrektül tudja kezelni. A fent elmesélt esetben mi is tudtuk kezelni, pedig nekünk semmilyen vizsgánk sincsen.

A kutya allergia bizony valós probléma, különösen egy orvosi rendelőben, azonban akik tudnak az allergiájukról, mehetnek másik orvoshoz, a többiek meg élvezhetik egy okos négylábú társaságát.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!