Szigethalmi utak és egyéb más nyalánkságok

Mielőtt a Kedves Olvasó neki állna elolvasni ezt a véleményezést, előtte fontosnak tartom, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy e sorok írójának nincs autója és nem is akar. Hogy ez miért is fontos? Lentebb kiderül. Valamint fontosnak tartom azt is megjegyezni, hogy az alább olvasható sorok személyes gondolatok.

Nem tartozok egyetlen párthoz sem, nem kampányolok senki mellett sem. Ezek csak egy egyszerű szigethalmi lakos gondolatai. Ahogy én látom, ahogy én érzem. Lehetséges, hogy valaki más véleményen van, amivel nincs is gond, de fontos, hogy ezt a véleményt ne erőltessük rá a másikra, ne oktató jelleggel közöljük. Ám, ha máshogy látjuk, akkor fontos, hogy tudjunk gondolkodni a másik agyával és feltegyük a kérdést, hogy: Vajon, miért van ez így?

KocsivalSzigethalom útjai… Hol is kezdjem? Minőségileg katasztrofális a helyzet. Nagyon sok olyan út van itt a városunkban, ami szó szerint járhatatlan. Elég csak megemlíteni a Polgármesteri Hivatal mellett lévő József Attila utcát, amelyhez egy nagyon lyukas sajtot sem érdemes hasonlítani, mert annyira kátyús és járhatatlan. Nagyon jó hír, hogy a Thököly utat felújították, ez már egy nagy lépés, de felhívnám a figyelmet… nagyjából az összes többi útra. Legyen az a Vadászház utca, az Orgona utca környéke és még sorolhatnám. Autóval rémálom ezeken az utakon menni, de sajnos az autók egyenlőre nem tudnak repülni, tehát marad a lyukak kerülgetése.

Amikor itt a városban közlekedek, akkor ámulva szoktam nézni a félmegoldásokat, amelyekkel az utakat próbálják járhatóvá tenni. Hihetetlen, hogy nincs rá lehetőség, hogy ezeket a problémákat végre megoldják, mert azzal, hogy a rossz felületű utakon lévő méretes kátyúkat szimplán feltöltik valamivel, az nem megoldás. A le nem betonozott utakat pedig lesalakozzák… Ezt nem kommentálnám…

Én biciklivel szoktam járni itt a városban, így tudom, hogy némelyik út milyen állapotban van. Néha, amikor sötétedés után kell biciklire ülnöm, akkor hazafele már emlékezetből kell kanyarodnom a teljesen egyenes úton, mert annyi előttem a lyuk. Ilyen például a Nyár utca.

Hogy miért emeltem ki, hogy sötétedés után? Mert bizony Szigethalmon nem csak az utak minőségével van baj, hanem többek között a közúti megvilágítással is, ami lássuk be, szó szerint SZAKASZOS.

A Nyár utca este olyan, mint egy sakktábla. Néhol világos, néhol pedig matt sötét. Annyira sötét, hogy még a biciklim fényét is elnyeli. Ha valaki látná, hogy olyankor mit rángatózok a fémparipán, az valószínűleg röhögne, ugyanis ilyenkor próbálom kerülgetni a rettenetesen mély és széles kátyúkat. Ha autó jön mögöttem, akkor megpróbálok lelassítani és az út szélére húzódni, amennyire csak lehet, mert ha nem tenném, akkor a bicikli tengelye, kerekei tropára mennének azonnal.

Legalább a főbb utakat megcsinálhatnák, – pl. ahol a helyi járat jár – de egyenlőre be kell érnünk azzal, hogy a Thököly út meg fel lett újítva. Igaz, nem egy kicsi utcácskáról van szó, ráadásul itt a forgalom is nagy, szóval ez már félig jó is, de Szigethalom nem csak egy útból áll.

És végül eljutottunk az utolsó részhez: a tömegközlekedés. Aki utazott már buszon vagy rendszeresen igénybe veszi a közlekedés eme formáját, az tudja, hogy miről beszélek. A Volánbusz gyér menetrendje, némelyik busz állapota… A hétvégi közlekedést már nem is merem leírni. Értem én, hogy Szigethalom nem egy nagy város, ahol 0-24-ben pörög az élet, hanem egy olyan hely, ahol általában este 7 és 9 között az élet megáll. Ami nem is indokolná azt, hogy éjszakai járatok legyenek, de attól még napközben lehetne sűrűbb a menetrend. A másik, amit én még problémának látok, az a Csillag utca – Nyár utca közötti utazási lehetőség. Tudom, hogy kettő busz jár, amelyből az egyik busz megy a Nyár utcától a Csillagig. De napközben miért nem? Ha én nem reggel akarok átmenni a város másik felére, hanem napközben, akkor mit csináljak? Marad a bicikli/séta/városnézés a busszal. Az autót szándékosan nem írtam, mert aki megteheti az úgy sem busszal jár.
Rendben, értem, a Csillag utcánál ott megy a HÉV, ezért arra ritkább a busz menetrendje. De azok, akik a város másik felén laknak, azok kivannak ezzel segítve? Nem, nincsenek. Ha az ember átakar jutni, akkor a következőt kell tennie:
1, Felszáll a Nyár utcai buszra,
2/a, Leszáll az Egészségháznál és onnan sétál,
2/b, Leszáll az egyik HÉV megállónál és megy 1 vagy 2 megállót.

Vagy természetesen ott van még a bicikli vagy a séta. Ám itt ismét csak a kátyúkat és a rossz fényviszonyokat tudom felhozni.

Hawaii dizsi kátyú Nagyon sokat kell még fejlődnünk, mint város. Hajlandóságot viszont csak elvétve látok. Nem fiatalodik Szigethalom, hanem inkább öregszik. Ideje lenne, ha változás történne. Jó lenne, ha télen, amikor leesik a hó, akkor nem azon kellene rágódni, hogy most biciklivel menjek vagy sétáljak, mert a havat nem takarítják el, amitől balesetveszélyes a biciklivel való közlekedés. Most télen én egyetlen egyszer láttam hókotrót, pedig nem csak egy alkalommal esett nagyobb mennyiségű hó.

Ideje úgy tekinteni Szigethalomra, mint egy fejlődő városra, ahol a vezetőknek meg kellene mutatni, hogy nem a „nem nyúlok hozzá, mert ez eddig is így volt” gondolkodást tartják szem előtt, hanem a modernizálódást. Felejtsük már el az árkokat, és készüljön normális vízelvezető rendszer. Talán akkor az esőzéssel felduzzadó, időszakos tavacskák is megszűnnének a városunkban.

Halmer – Egy szigethalmi lakos

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!