Összeesküvés elméletek

A városi kultúra érdekes hajtásai az összeesküvés elméletek. A Tiboru konteo blogon ezeket gyűjti össze.

Mostanában egyre többen állítják, hogy a legismertebb összeesküvés elméletek azért nem érdemelnek vizsgálatot, mert annyi embernek kellett volna együtt működni, hogy valakinek biztos, hogy eljárt volna a szája.

Ezt nevezzük fecsegős konteónak, néhány konkrét esetre megpróbálom megcáfolni. Abban nem szeretnék állást foglalni, hogy az adott esetben a hivatalos verzió igaz-e.

A JFK gyilkosság

Kennedy és családja

John F. Kennedy
A kép forrása:Wikipédia

A egyes vélemények szerint ha a gyilkosságot nem úgy hajtották volna végre, ahogy a hivatalos verzió szerint törtétek, akkor több ezer embernek kellett volna együtt működni.

A merénylet végrehajtásához annak az embernek (embereknek) biztosan benne kellett lenni az összeesküvésben aki lőtt, valamint megrendelőnek, illetve egy magas rangú FBI tisztségviselőnek.

A magas rangú FBI tisztviselő manipulálhatta a testőrséget, illetve a puska (puskák) elé vezettethette a menetet. A legegyszerűbb, ha ez a személy a testőrség parancsnoka, vagy az ő főnöke.

Mivel JFK a hírek szerint a „női nem nagy rajongója volt” (A rajongás alatt itt egyszerű „lepedőakrobatikára” utalok, bár az elnök állapota miatt az akrobatika gyakran medencében történt) nem kell feltétlenül ismert embert keresni a megrendelők között. Ha Kennedy a magas rangú FBI vezető  feleségért is “rajongott” akkor ő lehetett egy személyben a megrendelő is.

Ha a puska valóban Lee Harvey Oswald kezében dördült el, az ő sorsa ismert. Ha más, vagy mások is lőttek, azok kaphattak később olyan feladatot, amelynek teljesítése közben hősi halált halhattak, ezzel az esetleg eljáró szájak száma radikálisan csökkenhetett.

Gagarin

Egy festmény Gagarin útjáról
A kép forrása:Wikipédia

A hivatalos verzió szerint Jurij Gagrin 1961.április 12-én első űrhajósként kerülte meg a földet. A hivatalos vélemények szerint, ha ez nem így történt volna, az irányítóteremben, illetve az előkészületeket végző embereknek ezt tudni kellett volna, ez több száz ember. Ha az űrhajóba Gagarin helyett egy babát szíjaztak, a többi már “egyszerű” (azért ilyen egyszerű dolgot szeretnék tudni csinálni).

A Vosztok egybe egy preparált rádiókészüléket szereltek. Gagarin a földön maradt egy stúdióban. Az irányító terem kommunikációját hallgatta és válaszolt rá. (Itt jön a korabeli csúcstechnika), a válaszait egy szórt spektrumú adással felküldték az űrkabinba, ahonnan a preparált rádió visszasugározta. Ezzel a késleltetések pontosan megegyeztek azzal, mintha tényleg a kabinnal menne a kommunikáció. A szórt spektrumú kommunikáció alapjai már megvoltak. (Hedy Lamarr színésznő a II. világháború alatt dolgozta ki).

Ebben az esetben egy magas rangú vezetőnek (Koroljov?) és néhány technikusnak kellett a dologról tudni. A Szovjetunióban abban az időben nem volt nehéz eltüntetni néhány kellemetlen szemtanút.

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!