Öreg Néró története

Zorró portré

Öreg Néró a környékünkön lakott.Az egyik füle hiányzott. Erre nagyon büszke volt. Egy séta alkalmával a láncán egy fiatal kutyát láttunk. Öreg Néró nem volt fiatal, de kiváló volt a kondíciója. A látását a fiatalok is megirigyelték volna a szaglása olyan volt, hogy a postást még mindig ő szagolta ki az utcában elsőnek. A hallása nem volt a régi, de az emberekhez képest még mindig kitűnő volt.

Néró akkor került a portára, amikor a Gazdái odaköltöztek. Akkor még mindkét füle megvolt. Kapott egy futóláncot. Ezzel együtt hetente legalább kétszer sétáltak vele. Megtanulta, hogy a Gazdák lábától nem nagyon lehet eltávolodni. Ezt olyan jól tudta, hogy egy idő után póráz nélkül is pontosan úgy sétált, mintha a Gazda kezében lenne a póráz vége. Ha jött egy-egy nyúl vagy fácán megugatta, utána iramodott, de ahol a póráz véget ért volna (ha lett volna póráz) megtorpant. Akkor még mindkét füle ép volt.

Megszületett a Gazdáék gyereke. Öreg Néró bundájába, farkába, fülébe kapaszkodva tanult meg járni.  Janikát nyugodtan kint lehetett hagyni Néróval az udvaron. Néró vigyázott rá, hogy ne menjen veszélyes helyre, jelezte ha pelenkát kellet cserélni, vagy Janika sírt, nyüszögött valamiért. Sokkal jobban odafigyelt, mint a legjobb bébiszitter. Az sétáltatások alkalmával mindig dicsekedett vele, ha ő vigyázhatott Janikára. Akkor még mindkét füle ép volt.

Janika lassan megtanult stabilan járni. A család Néróval elment az erdőbe sétálni. Néró póráza Janika kezében volt, ez leginkább azért kellett, hogy Janika ne kószáljon el. Néró tudta a dolgát a Gazda lába mellett kell maradni, mindegy mi történik. Akkor is, ha a nyulak a kutya orra előtt két lépéssel járják a kánkánt. A gazdák nem látták a kóbor szemét egy bokor alatt. Látszott, hogy Janikát nézte ki utolsó kétségbeesésében vacsorának. Janikát a Gazda Gyerekét. Néró nem habozott kitépte a pórázt Janika kezéből (rengeteg tabut megszegve) azonnal megtámadta a sunyi támadót, hiába volt legalább 3 kilóval nehezebb Nérónál és hiába volt vele két falkatársa, igen véres harcban sikerült megfutamítani őket. Néró mindig is nagyon gyors volt, nagy-ritkán, ha nem tudott a harc elől kitérni, bizony piszkos trükköket is használt. Egy negyed óra múlva a támadók vezetőjének a fülét mutatta be büszkén a Gazdáknak.
Néró bal füle egy kis bőrcafaton lógott.

Nérót elvitték állatorvoshoz, aki oltani is szokta. A sérült fülét levágta, a helyét összevarrta. Néró büszke volt, hogy a sérülését Janika védelmében szerezte. Ebben az sem zavarta, hogy a Gazdái ezt nem értették, ezért nem is értékelték. Ők csak azt látták, hogy kitépte a pórázt Janika kezéből, elhagyta a helyét, amire évek óta nem volt példa.
Nérónak hiányzott az egyik füle és erre nagyon büszke volt.

A történetet minden sétáltatáskor elmesélte mindenkinek nagyon büszke volt rá.Puli

A szomszéd puli azt mondta, mielőtt a fiatal kutya került Öreg Néró láncára megsebesítette Janikát. Mindannyiunkban megállt az ütő. Öreg Néró megsebesítette Janikát, amikor olyan büszke volt a hiányzó fülére?

A másik oldalon lakó vizsla látta a történetet. Ö elmesélte, hogy Janika hatalmas születésnapi partit tartott. Elhívta sok barátját. Néró mindegyiket illendően fogadta. Volt akit lelkesebben, volt akit tartózkodóbban, de Janika barátait illendően fogadta és mindenkinek megmutatta a hiányzó fülét, pedig a seb már régen begyógyult, de a büszkeség nem múlt.

A gyerekek eleinte bent voltak a házban (délelőtt hűvös volt) Öreg Néró szomorú volt, hogy Janikával mások foglalkoznak. Délután szebb volt az idő a gyerekek kijöttek. Az udvaron szaladgáltak, visítoztak, játszottak. Ebből Öreg Néró is kivette a részét, amennyire tudta, de mivel nagy kutya volt, bizony többen féltek tőle. Egy idő után Öreg Néró elfáradt. Elvonult egy csendes sarokba, onnan figyelte a gyerekeket. Janikára vigyázni az Ő dolga. Ezt tudta. Akkor is, ha már régen volt, amikor a fülét adta Janikáért.

Amikor a levegő hűlni kezdett a gyerekek fogócskázni kezdtek. Ment minden a maga útján, amíg Janika rá nem jött, hogy a fogó fél Öreg Nérótól. Onnantól fogva, ha egérútra volt szüksége Öreg Néró orra előtt szaladt el. Néró már nagyon fáradt volt, öreg volt, nyugalomra vágyott. Jelezte, hogy nem tetszik neki a zaklatás. Távolabb menni nem tudott, már feszült a lánc. Eleinte csak a fülét emelte fel, később a szőrét is borzolta. Éppen készült morogni, amikor az egyik gyerek éppen Öreg Néró orra előtt ütötte meg Janikát, összegabalyodtak elestek, nem lehetett tudni, melyik testrész kihez tartozik Öreg Néró foga villant, Janika karja vérzett.

Öreg Néró láncán, aki büszke volt a hiányzó fülére, most egy fiatal kutya van.

 

Ez az írás a képzelet műve. Bármilyen hasonlóság a valósággal csak a véletlen műve.

A képek forrása: Wikipédia

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!