Legyünk Itthon Szigethalmon!

Valamikor az őseink alig 60 éve, ami valljuk be nem egy hatalmas beláthatatlan milliós idő intervallum, lerakták a város alapköveit.

Egy egyszerű munkástelepnek indult, ami egy futballpályával, egy laktanyával, és telep melletti repülőgépgyárral, majdan a Csepel autógyárral volt határos. A gyár előtti út, a holtág erősen meghúzták a terjeszkedés határát, de mivel ez egy munkás telepnek indult nem volt szükség sem hatalmas legelőkre, se olyan széles utakra, amiken a kombájnok is elférnek.

Így őseink a praktikusság mellett döntöttek és az utcákat olyan szélesre szabták, hogy az akkori világítás mellett ne kelljen sötétben munkába menni senkinek…

A tömör ház elrendezés és az akkor kicsinek számító telekméretezés mind egy célt szolgált, aki fáradtan hazaesik, a gyárból tudjon pihenni, ne kelljen neki a földön dolgoznia, állatokat tartania… Szép elképzelés volt ma már a történelemkönyvekből, és néhányunk személyesen is meggyőződöttet róla, sajna ez nem sikerült…

Ami ebből a hagyatékból maradt itt nekünk egy háromezer főt befogadni képes szűk zsúfolt település, keskeny utcákkal és bezárt körülhatárolt lehetőségekkel.

Ám az óta a lovas kocsik helyett 100 lóerős autóink vannak és majd 20 ezren vagyunk…

Az utcáink ugyanolyan keskenyek és a lehetőségeink ugyanolyan behatároltak.

Aki ide költözik, tudomásul kell vegye, a szomszéd nagyon közel van, és már nem egy munkahelye van, nem pihenni jár haza…

Bezártak a gyárak a munka innen 20- 50 km-re van…

Az áteresztő képessége a városnak 3000 ember és max 30 km/ h…. hiszen erre tervezték a méreteit…

Mire kijutunk és délután vissza, az már minden csak nem pihenés… az egy újabb műszak.
A város lakói emellett sajnos nem egy közösség. Ez tény, bár mindamellett, hogy ezt tudjuk, évek óta nem teszünk ellene. Semmi összefogás, és összetartás nincs a városban… Ami van az elszigetelt, állandó tagokból áll, és lassan lemorzsolódik.

Aki megpróbál, közösséget építeni azt furcsán szemlélik, kritizálják, majd legyintenek rá…
A meghirdetett közösségi akciókon 10 vagy annál kevesebb lakos jelenik meg, majd 20000 ből.

Nem vagyunk toleránsak és megértőek.

Sietünk! Mert azt hisszük, ha nyomjuk, a gázt hamarabb kiérünk.. Sajna nem! Sőt e miatt a dominó effektus miatt, torlódik fel a kocsisor… vagyis amikor 70-80 al végigszáguldanak a Szabadkain veszélybe sodorva a gyerekeinket, azt hiszik időt nyertek, pedig a MOL kútnál véget is ért a száguldás..

És hiába minden nap ez a forgatókönyv, nap mint nap végigszáguldja az ostoba az utat…
Hiába tesznek ki korlátozó táblákat, tükröt, fekvőrendőrt, bármit… Hiába osztunk meg kisfilmeket halálos balesetekről, osztunk meg cikkeket féktáv, meg fékút, szavakkal, szakértői okítással… hiába hal vagy nyomorodik meg havonta valaki…. ez mit sem számít…másnap még óvatos, aztán minden kezdődik elölről…

Ha Polgárőr van az aggreszív létszám osztódik öttel, a többi kikéri magának és elüti simán a gyereket kezében a polgárőrrel aztán áll a MOL kútnál a sorban, 3 perc múlva.

A rendőrrel ugyanez, de már csak néhány nekemnemondjameg ember marad, aki úgy érzi az ereje, vagy a pénze miatt még a jóisten se kényszerítheti lassításra, neagyisten a sebesség határ betartására.

Társadalmi dráma folyik az utakon…a felújítások csak fokozzák a dramaturgiát, ha filmen néznénk, nem mennénk ki wc re,nehogy lemaradjunk valami drámai pillanatról.
Tudjuk utópia egy egységes sejtként való létezés…upsz ja nem itt vannak a méhek a hangyák stb…nekik miért sikerül, percek alatt rendezetten elhagyni a kaptárt,vagy a bojt?

Fogós kérdés ugye?

A Párizst elkerülő autóúton a kijelzőn folyamatosan mutatják azt a sebességet, amivel megállás nélkül át lehet a baleseten, a dugón haladni… Érdekes a 40 milliós terepjárós és az ültetett tuning autós is betartja… Mert van annyi esze, hogy belátja, ha siet, akkor lassabban éri el a célt…

Nálunk sajnos ez nem működik.

Persze minden ész érvnél fontosabb lenne ismerni és betartani a törvényt!
Megérteni a korlátozó táblákat nem sorsolják a város vezetői, hogy van 20 db, hol kelljen 30-al menni, hogy bosszantsuk a lakosságot… hanem nyílván oda vannak kihelyezve ahol indokolt!

Megérteni, hogy mint azt az elején elmondtam, szűk utcákon kell közlekedni, esélyünk sincs egy kiszaladó gyerekkel szemben, ha 50 felett haladunk… Mert nincs plusz járda, nincs 2 méter széles virágágyás stb…

Arról már nem is beszélve, mint előzékenység, udvariasság, netán az elsőbbségről való lemondás, mint olyan… Ezek sokak számára ismeretlen szavak, mások számára szitokszavak…

Vajon elromlana a kocsi, ha csak 45 km/h-val menne? Bizonyára, nem…

Elhangzott az induljon korábban is, bizonyos észosztó közösségi felületen… Isten őrizz, nehogy hamarabb keljen az a gyerek, nehogy meg kelljen beszélni azzal a szülővel az oviba, vagy bölcsibe aki otthon van, hogy vigyázzon a többi gyerekre… Még a végén közösséggé fejlődnénk..

A jelenlegi helyzet csak tovább romlott, hiszen az immár 30 éves körgyűrűnek a felüljáróit és útpályáit fel kell újítani… Ez tovább tágította azt az átjárhatatlan kört, ami a kiinduló pont és az érkezés között van.

Újabb stressz újabb idő, pénz, üzemanyag, környezetszennyezés…

Jó lenne, ha mindenki hazaérne… nem..így helyes: HAZAÉRNE!

Ha aki itt lakik, az azt érezné, amikor át jön a városa táblája vonalán, hogy hazaérkezett…A szerettei, a barátai, a szomszédjai,közé…

Kényelmesen hazagurulna, közben elengedné az előző órák feszültségét, tudva perceken belül az otthona biztonságában és kényelmében lesz.

Adjuk meg a közösségünk többi tagjának is ezt a biztonságot azzal, hogy udvariasan, türelmesen, előzékenyen hazagurulunk…

Betartva a sebességhatárokat, figyelve a társainkra.

Apró lépés lenne, ha mindenki így haladna a város utcáin, kezdetnek, mindekképpen megteszi.

Ne csak a törvények miatt, ne a büntetéstől való félelem miatt, hanem tegyük meg egymásért, építsünk egy láthatatlan közösséget, hogy mindenki épségben hazaérjen! Legyünk itthon Szigethalom!

 

Bogya Károly.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!