Zsuzsi vagyok vakvezető kutya

Zsuzsi kutya vagyok. Vakvezető. Ez rengeteg kötelességgel és előjoggal jár. Képzeld el, mi bemehetünk a Gazdánkkal a boltba, ingyen utazunk a buszon és villamoson. Egész nap a Gazdával vagyunk. Előre bocsájtom gyönyörű életünk van, de olyan felelősségünk is, amit sok ember el sem tud képzelni. A vakvezetést már egész kicsi korunkban elkezdjük tanulni. Eleinte csak a talpunkat csiklandozzák, később megismertetnek a városi léttel. Megtanulunk utazni metrón, villamoson buszon, mindenkivel kedvesnek lenni. Ha ezeket teljesítettük, akkor kezdődik a kiképzés.

Az öltözetünk

Mi is, a Gazdánk is sokat tanuljuk, az együttműködés csínját bínját

Nekünk két rend ruhánk van. Van egy civil. Ez egy nyakörv és egy sétáltató póráz. Ha ez van rajtunk, akkor éppen olyan házikenvencek vagyunk, mint a többi kutya.

Van azonban a munkaruhánk, ami egy speciális hám, jelzésekkel, hogy mindenki lássa, hogy mi most dogozunk.

Ilyenkor nekünk nagyon nagy a felelősségünk. Mi nem a GPS-t helyettesítjük, az útvonalat a Gazdának kell tudnia. Mi arra vigyázunk, hogy a Gazda biztonsággal oda is érjen, ahova elindult. Jelezzük neki a járdaszegélyt, gödröt, odavisszük a busz vagy villamos ajtajához, keresünk neki ülőhelyet. Azért gondolj bele: ha nem figyelek eléggé, akkor a gazdám eltöri a kezét-lábát, mert nem jeleztem a gödröt. Ha nem jelzem a fejmagasságban levő akadályt, akkor lefejeli. Ö nem lát, csak én…

Kérlek segíts

Nekünk a metróban is helyt kell állnunk

Nekünk vakvezető kutyáknak, mint éppen cizelláltam, hatalmas felelősségünk van. Ebből adódóan nálunk az emberekhez hasonlóan előfordul a szívinfarktus és a gyomorfekély is.
Kérlek, ha dolgozom, ne gyere oda hozzám. Kerülj ki. Ha a Gazdámtól akarsz valamit, akkor egy alkalmas helyen szólítsd le, pár lépés távolságról. Beszéljétek meg, amit kell, de velem csak akkor foglalkozz, ha a Gazdám erre megkér. Igen azt tanították, hogy legyek kedves mindenkivel, de ha dolgozom, akkor kizökkentesz, ez pedig veszélyes lehet.

A munkánk olyan fontos, hogy még szobrot is kaptunk. (A budapesti metróban is van egy szobrunk)

Éppen utaztunk, amikor hallom a rádióban, hogy egy vak ember panaszkodott, hogy a kutyájának a zebra közepén adtak falatot.
Ez több problémát jelent:
Nekünk vakvezető kutyáknak speciális diétánk van. Adott időpontokban kapjuk a tápot, és parancsra pottyantunk. Ha ti soron kívül adtok nekünk falatot, az gyomorrontást okozhat, emiatt meg kiesünk a munkából.

Munka közben ne vonjátok el a figyelmünket sem falattal, sem simogatással.

Ez azt jelenti, hogy nem jöhetsz oda hozzám?

 

Ha sima póráz van rajtam, akkor (majdnem) ugyan olyan házikedvenc vagyok, mint a többi.

Mi vakvezető kutyák úgy vagyunk tanítva, hogy mindenkivel kedvesek legyünk (ennek ellenére nem javaslom, hogy a Gazdámhoz csúnyán szólj). Ha futtatón vagyunk, akkor beszéld meg a Gazdámmal, lehet, hogy dobhatsz nekem labdát, megvakarhatod a fülemet, de mindenképpen csak akkor, ha a Gazdám megengedi.
A vakvezető kutya és a Gazdája között egészen különleges kapcsolat van. A kutya vigyáz a Gazdára. Ha rajta van a hám, akkor teljes koncentrációval, ha nyakörv van rajta, akkor „csak” fél szemmel figyeli a Gazdát. Ha szükségesnek látja szolgálatba helyezi magát.

A különleges kapcsolat

Ezen a hámon jelezve van, hogy ne nyúljanak a kutyához

Egyszer a Gazdám két barátjával elvitt sétálni az erdőbe. A barátoknak közel sem volt olyan gyakorlatuk a vakvezetésben, mint nekem. Hiába voltam még pórázról is elengedve, amikor úgy láttam, hogy a Gazdát túl közel vezetik egy gödörhöz, én bizony ott teremtem, és udvariasan odébb lökdöstem őket. Látszott a tanítás hatása, egy óra után már csak ritkán kellett közbelépnem.

A kirándulás vége felé két helyi kutya megtámadott. Amint a Gazdám ezt észrevette kifordult a barátai közül, és közénk csapott a póráz csatosabbik végével. Igen ő is megvéd engem. Pedig neki ez nem jelentett kis veszélyt jelent.

Összefoglalom

Igen mi vakvezető kutyák barátságosak vagyunk, de kérlek – nagyon kérlek – csak akkor simogass meg, ha a Gazdám megengedi, falatot meg még véletlenül se adj.

 

Frissítés

Kérlek segíts a haveromon. Aba haverom egy nyugdíjas vakvezető. Sajnos cukorbeteg és vak. A gazdája imádja, mindent megtesz érte, de már Abának látó gazda kell.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!