Lakásvásárlási tapasztalatok, és tanácsok

Másfél éves kálvária után, készpénzes vevőként, nagy nehezen megszereztem a lakásomat a szigethalmi Kolozsvári utcai telkek egyikén. Több, mint egy év után kerültem csak tulajdoni lapra, bár a házat kvázi kifizettem az első fél évben. Majdnem eladta a kivitelező a hátam mögött a lakásomat, így próbálván rendezni, hogy nem volt elég pénze a házat befejezni, én hiába fizettem.

 


Mindezt úgy, hogy még ő sem volt tulajdonban! Természetesen nem azzal a céllal, hogy engem kifizessen, hanem, hogy a csávából kimásszon, amibe került. A tényt nem is tőle tudtam meg, hogy a lakásom ismét elkelt, hanem jóindulatú emberektől, akik hallottak az esetemről és figyelmeztettek. Véletlenül láttam meg a lakásom hirdetését az ingatlan.com-on, úgy, hogy nem is tudtam róla, hogy el akarja adni a kivitelező, hiszen én 95%-ban kifizettem, csak épp nem készült el.

Volt, hogy még kölcsön akart kérni tőlem, mondván, akkor tud csak tovább haladni, függetlenül attól, hogy én a házat már majdnem kifizettem! A ház tető alatt volt, belül festve-burkolva, mégsem tudtam beköltözni, mert nem volt tisztázva a tulajdoni kérdés, nem voltak közművek 8 hónapig még, és apró, de lényeges dolgok hiányoztak a használhatósághoz.

Állt rendőrség az ajtóban, mikor a helyzetet megelégelve ügyvédi segítséggel birtokba vettem az ingatlant. Rendőrségi feljelentést tettem, hogy a lakásom újbóli eladásának gátat szabjak. Károsult társakat kerestem a közösségi média segítségével, és „sajnos” találtam is, többet is. Elkeseredettségemben próbálkoztam behajtó céggel, sok pénzt veszítettem rajta, semmiért. Napi társalkodóm volt közel egy éven át az ügyvédem. Miután lett. Jogi tanácsokat kértem és kaptam több oldalról, hogy meglegyen a megoldás. Napi szinten kerestem a megoldásokat, információkat, embereket, hogy hozzájussak ahhoz, amit kifizettem. Fenyegettek is, próbáltak eltántorítani, voltam én minden.

1,5 év után beköltöztünk, de a ház a mai napig nincs kész, hiába írt alá mindenféle papírt a kivitelező. Ezután jött a meglepetés, hogy a lakás papíron nem létezik, mert a helyi építési szabályzat szerint nem is lehet ott kétlakásos lakóház, ezért nem kap engedélyt. Papíron egy lakásos házat tulajdonolhatunk a szomszédommal, felesben. Talán idén változik a szabályozás, aztán járhatunk még utána, hogy megkapjuk az engedélyt, legyen társasházunk, egy házban két lakás, ahogy az az adásvételi előszerződésben, majd a szerződésben szerepelt. Mi. Mert a kivitelező elvonult, mint aki jól végezte dolgát.

Sokat tanultam az elmúlt másfél évben, sajnos csak utólag. Az első lakásvásárlásomkor minden rendben ment Dunavarsányban, a kivitelező és ügyvédje korrekt volt, nem volt hiba semmiben. Sajnos ezzel a mentalitással indultam a szigethalmi „lakóparknak” neki. Ha újra házat vásárolok, pláne, ha új építésűbe fogok, a lenti tapasztalatokkal fogom kezdeni, ez már biztos.

Mi az amit mindenkinek javaslok, ha lakásvásárlásba kezd!

 

Nézzünk utána a kivitelező cégnek:
ceginfo.hu vagy ceginformacio.hu, van-e érvényes adószáma, van-e végrehajtás a cég ellen, mikor nyújtott be utolsó pénzügyi eredményt, milyen volt az elmúlt év forgalma. Gyanús, ha 0-s az árbevétel, végrehajtások vannak, létszám 0 vagy 1, törölt az adószáma. NAV honlapján megtalálható az általuk végrehajtás alá vont cégek! Kétes céggel nem érdemes kezdeni, legyen figyelmeztető jel, ha a fentiekből látunk valamit. Én erre sajnos csak akkor jöttem rá, mikor már nyakig benne voltam.

Tulajdoni lap:
részletesen nézzük át az összes oldalt. Akinek van ügyfélkapus regisztrációja, ezer forintért lekérheti a teljes tulajdoni lapot. Láthatjuk, hogy aki el akarja adni, szerepel-e már a tulajdoni lapon, és van-e rajta valamilyen teher. Ha nem szerepel az eladó rajta, akkor az első, amit feltételül szabunk az ingatlan megváltása. Anélkül egy tapodtat és fillért sem. Kerüljön mielőbb a nevünkre a telek, ha építkezésről van szó! Az én esetemben a kivitelező hiába vállalta a szerződésben, csak egy év után vette meg a telket. Ebből sok probléma adódott. Nem kerültem fel a tullapra, ezért megtette, hogy megpróbálta eladni más valakinek.

Előszerződés, szerződés, ügyvéd nélkül egy fillért sem!
Foglalót se adjunk át addig, amíg nincs ügyvéd által ellenjegyzett előszerződés, szerződés. Az átadás-átvételi dokumentum és vételi szándék, amit a két fél aláír ügyvéd nélkül, semmire sem elég sajnos. Ha pedig egyszer már átadtunk egy összeget, azt könnyen elbukhatjuk.

Gyanús, ha valaki előre akar sokat elkérni.
Ha még a telek sincs a kivitelező nevén, de már el akarja kérni a vételár 30%-át, 50%-át. Legyen gyanús. Valószínű nincs elég likviditása, és a befizetett pénzekből akar finanszírozni. Pont így jártunk, és ha a vállalkozó még rosszul is gazdálkodik, akkor üthetjük a befizetett pénzünket, ki tudja, mire megy el.

Csak saját ügyvéddel!
Legyen saját fogadott ügyvédünk, ne sajnáljuk rá a pénzt és ne bízzuk az eladó ügyvédjére. Nem tudhatjuk, hogy ők milyen kapcsolatban vannak és miben állapodtak meg. Az első lakásvásárlásomnál nagy szerencsém volt, hogy a kivitelező ügyvédje korrekt volt. Most, a szigethalmi esetben nagyon nagy problémák adódtak abból, hogy az ügyvédet a kivitelező hozta, aki úgy írta meg a papírokat ahogy, és nem osztotta meg velem a szükséges információkat, nem hívta fel a figyelmemet a szükséges pontokra.

Ügyvédi letét:
Készpénzes vevőnél, vagy önrésznél használjuk ezt a hasznos eszközt a kifizetési ütemezésnél. Akkor kerüljön átutalásra egy-egy összeg az ügyvédünk által, amikor teljesítette a szerződéses fázist a kivitelező. Mindig tartsunk vissza az átadásra is pénzt, még bármi kiderülhet. Ha most kezdeném, készpénzes vevőként is csak így csinálnám, sajnos mikor belevágtam, nem ismertem ennek előnyeit.

Építési szabályzat:
Sajnos ennek sem árt utána nézni. A helyi építési szabályzat mit enged meg, a nekünk eladni kívánt lakás, ebbe belefér-e. Mi már csak a másfél éves kálvária és beköltözés után tudtuk meg, hogy jelenleg, ahol élünk, nem épülhet két lakásos épület. Így lakunk egy lakásban, ami papíron nem létezik. Az önkori honlapján fenn lehet, de a helyi építési osztály biztosan tud segíteni. Meg lehet nézni, mi a telek besorolása, milyen feltételekkel lehet ott házat építeni.

Ne higgyünk a szemünknek!
Nem biztosíték, hogy referenciaházat tud mutatni a kivitelező. Nem látjuk az előéletét, mennyi idő alatt épület az fel, hányadik vevőjét fogyasztja már, mire olyan állapotba került, ahogy mi most látjuk. Hangzatos történeteket ki lehet találni, hogy miért nem lakik még benne senki.

Lakóparknál, társasháznál vegyük szerződésbe a szervizút, főkapu és hasonló kérdéseket is!
Mi most egy olyan úton jutunk a házhoz, ami még csak nem is a kivitelezőé. Nincs rendezve, sáros, elhanyagolt, mint ahogyan a főkapu is. A senki földje, úgy is van kezelve.

Keressünk referenciát, tapasztalatot.
Ki lehet használni a közösségi médiát, hogy megtudjuk, a kivitelezővel kapcsolatban mi a vélemény és tapasztalat. Meg lehet keresni már ott lakókat, hogy ők hogyan vélekednek.

Az ingatlanos nem garancia.
Én akkor láttam az ingatlanost először és utoljára, mikor megmutatta a referencia lakást. Utána is próbáltam ingatlanosok segítségét kérni, mikor a tudtom nélkül került hirdetésre a lakás, meg másodszori eladásra. 1-ből ha 1 volt korrekt és segítőkész. A többiek vagy közömbösek voltak, vagy elutasítóak, volt, aki még le is tagadta, hogy ő vitte oda az új vevőt a lakásomra.

Ne reménykedjünk, ne várjunk, lépjünk!
Ha azt tapasztaljuk, hogy valami nincs rendben, akkor ne reménykedjünk a sokadszori ígéreteknek. Van, aki aláír bármit, hisz nem gondolja, hogy lehet következménye. Mielőbb forduljunk ügyvédhez, rendőrséghez, hivatalos útra tereljük az ügyet. Rendőrségre, bíróságra járni senki nem szeret, ez lehet egy hatásos eszköz. A szóbeli fenyegetéseket nem veszik komolyan azok, akik nem korrektül járnak el egyébként sem. Lépjünk, az bizonyíték, hogy komolyan gondoljuk.

 

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!