Terjednek a zsarolóvírusok

A bűnözők ilyen esetben előszeretettel használják a BitCoint, amit a hagyományos pénzrendszer képviselői mindig hangsúlyoznak, annak ellenére, hogy az illegális tevékenységek elszámolására a mai napig elsősorban az USD szolgál.

A zsaroló vírus célja a 2000-es évekig jellemző motivációkkal szemben már a közvetlen pénzszerzés. Ennek a módja az, hogy a számítógépen tárolt, és az adott számítógép által elérhető dokumentumokat titkosítja és a titkosítás feloldásához szükséges információkat (Ez minden egyes munkaállomás esetén más) csak egy jelentősebb összeg befizetése ellenében adja ki.

A gyakorlatban azonban semmi sem garantálja, hogy a pénz kifizetése után az adatainkat visszakapjuk. Egyes vírusok szerkezete hibás. A fizetés után sem lehet az adatokat visszaállítani.

Egy egyszerű gondolatmenet

 

Egy zsaroló vírus képernyőképeHa egy bűnöző társaság elég elszánt ahhoz, hogy mások adatait túszul ejtse, vajon megbízhatunk benne, hogy egy jelentősebb összeg befizetése után az adatainkat visszaadja?

Egy ilyen esetben a legrosszabb, amit tehetünk, ha fizetünk. Ebben az esetben a fizetéssel egy bűnbandát, illetve a hasonló vírusok következő generációját támogatjuk.

A megoldás

Jobb félni, mint megijedni

 

Ha békét akarsz készülj a háborúra

Mindkét idézet pontosan írja le a teendőket. Manapság, amikor az életünk nagy része a számítógépek körül forog, egy ilyen támadás megelőzése a legjobb módszer.

Az operációs rendszerűnket tartsuk frissen.

Az operációs rendszerekhez azért adnak ki frissítéseket, mert minden programban vannak hibák. A korszerű programok olyan rengeteg programsorból állnak, hogy  elvileg sem lehetnek hibátlanok. Vannak ugyan módszerek, amelyek arra valók, hogy olyan programok készüljenek, amelyek megfelelnek az előzetes specifikációknak, de ekkora rendszereknél ezek a módszerek már használhatatlanok, illetve sokszor már a rendszertervről derül ki, hogy hibás. Ilyen eset volt a tavalyi év során a bash programot érintő sebezhetőség, amely igazából egy régen elfelejtett és elavult szolgáltatás volt.

Használjunk víruskereső programot

Teljesen mindegy milyen operációs rendszert használunk, van rá vírus. Az asztal gépek között a Windows (A mobil készülékek között az Android) azért sokkal veszélyeztetettebb, mint bármelyik más platform,  mert a piac túlnyomó többségét uralja, tehát ezekre éri meg vírust írni, illetve ezek között tud könnyen terjedni (mert egy véletlenszerűen kiválasztott eszközön nagy valószínűséggel ilyen rendszert találunk).

Az új vírusok ugyan látványos károkat okoznak, azonban a károkozás nagy részét a már ismert „régóta forgalomban levő” vírusok végzik, amelyek ellen akár az ingyenes víruskereső programok is jó védelmet jelentenek.

Legyünk gyanakvóak

„Fura” e-maileket (különösen a mellékleteket) akkor se nyissuk meg, ha olyan feladótól jött, akiben megbízunk. Ha bármi fura, inkább hívjuk fel telefonon a feladót, hogy valóban ő küldte-e.

Legyen mentésünk

Az adatok védelme

Az adatokra leselkedő fontosabb veszélyek

Az adatainkról rendszeresen készítsünk mentést. Az adatokra rengeteg veszély leselkedik, ezeknek csak egy kis részét jelentik a vírusok. Mi saját célra azt a megoldást használjuk, hogy amennyiben a notink vagy a telefonunk az otthoni hálózatra csatlakozik, automatikus mentést készít. Ezzel az módszerrel az adatainkat úgy tudhatjuk biztonsággal, hogy nem követel rendszeres humán tevékenységet.

Összefoglalás

 

A zsaroló vírusok elleni védekezés az adatok védelmének egy jelentősen magasabb szintjét jelenti, hiszen az összes használt lépés egyben véd egyéb fenyegetettségek ellen is. Ez azt jelenti, hogy egy jól felépített védelmi rendszer szinte az összes fenyegetés ellen is véd.

Ha szeretnéd az adataidat biztonságban tudni, keress meg

Weboldal: www.itkommando.hu/site

e-mail:zoli@itkommando.hu

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!