Bezárták a Piréz Földhivatalt

Piréziában a kormány erősen elkötelezett a korszerű informatikai eszközök használatában.

Az előzmények

 

BitCoin logo

Piréziában a földhivatal dolgozóit híresen rosszul fizették. Ebből nem volt különösebb baj. Ha valakinek a földhivatalban volt dolga és belátható idő alatt akart végezni az okmánybélyegeken kívül vitt egy borítékot is.

Történt egyszer, hogy az ország hatalmas út és vasút építésekbe kezdett. Ezek az építkezések rengeteg termőföldet, erdőt érintettek. Egyes tulajdonosok nagyon örültek, mert ez lehetőséget adott arra, hogy a kisajátítási eljárás keretében egy kis pénzre tegyenek szert.

Sajnos amint a kisajátítások elindultak kiderült, hogy az építkezések nyomvonalában pontosan a kisajátításra kiszemelt nyomvonalban a földek, erdők különböző parlamenti képviselők tulajdonában vannak. A helyi gazdák földje, pedig épp annyival kisebb, annál, amit emberöltők óta művelnek.

Néhány makacs ember addig verte a tamtamot, míg az ügy országos nyilvánosságot kapott.

Ez után az eset után a földhivatali nyilvántartást senki sem fogadta el, annak ellenére, hogy a törvény ereje által hitelesnek tekintendő nyilvántartás.

A kormány rengeteg pénzt költött a kampányra, ahol felhívták a lakosság és a vállalkozások figyelmét, hogy a törvény előtt egyedül a földhivatalban nyilvántartott adatok tekinthetőek hitelesnek. Ezek az intézkedések azonban elkéstek. A bíróságokon kívül senki sem fogadta el a földhivatali adatokat.

A megoldás

 

Ekkor jelent meg néhány informatikus a minisztériumban. Bemutattak egy rendszert, amely bármilyen hiteles hely nélkül képes nyílvántartások hiteles, hamisíthatatlan vezetésére.

Az alapötlet már ismert volt a BitCoin-nál már kipróbált és jól működő elveket használták, csak nem egy kriptopénzt tartottak vele nyilván, hanem szerződéseket.

Az alapelgondolás a „mindenki tudja” elvre vezethető vissza. Az ügyvédi irodáknak kötelezővé tették, hogy futtassák a földhivatali programot, valamint Piréziában bárki számára lehetővé tették ugyan ezt. Azt, hogy az igazábol érdektelen polgárok is részt vegyenek a projektben úgy érték el, hogy hetente egy kliens program generált egy kódot, amellyel egy évi átlagfizetésnek megfelelő pénzt lehetett felvenni. Ennek köszönhetően szinte az összes irodai és otthoni számítógépen fut a háttérben a földhivatali program.

A rendszer működésének a lénye, hogy amennyiben egy új szerződés keletkezik, azt felviszik a programba. A program elindít egy keresést a többi kliensen, hogy van-e bármelyiken olyan információ, amely lehetetlenné teszi a tranzakciót.

* Ha van, akkor a bejegyzést megtagadja

* Ha nincs akkor kihirdeti a többi kliensnek, amelyek szintén bejegyzik

A rendszer addig hiteles, amíg a kliens programok kevesebb, mint a fele van egy kézben, mivel ellentmondó információk esetén azt fogadja el a rendszer, amely több kliensen szerepel. (ezzel szűri ki a hamisítási kísérleteket)

A rendszer bevezetésével a földhivatal felszámolását megkezdték, a bizalmi válság megszűnt.

Egy évtizedek óta ismert, de nem kezelt probléma azonban hirtelen égetővé vált. Rengeteg földterületre az utolsó nyilvántartott bejegyzés az 1800-as évekből származik, márpedig kevéssé életszerű, hogy az 1872-es bejegyzés szerinti Kovács János (Szül: Kisfalu 1821 Novenber 8. napján. An:Gipsz Jolán) a mai napig tulajdonosa lenne az adott területnek. Erre a problémára azonban egyenlőre nincsen automatizáló megoldás.

Utószó

 

ethereum

BitCoin

Ezek a (lássuk be, még csak technikai demonstrációnak tekinthető) megoldások alkalmasak valóban hiteles nyilvántartások vezetésére, ahol a bejegyzés után már az esetleges korrupció, utólagos okirat hamisítás megoldhatatlan.

Valószínűleg a mai iskolások már ilyen nyilvántartási rendszerek használatával fogják intézni az ügyeiket.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!