Mi volt a kiállításon? 4. rész

A kiállítását két klasszikus zárta, az 1958-tól gyártott Pacsirta. Ha összehasonlítjuk a pár évvel korábbi Orion 820A-val a külalakja és a felhasznált technika is űrkorszakinak tűnik. Már csak azért is, mert valóban az 1957. október 4. napján indult a Szputnyik-1, azóta számoljuk az űrkorszakot.

Pacsirta1

A “szögletes” Pacsirta, ami a fantáziadús AR 612 típusjelet viseli
Sajnos a készülék jól láthatóan vízkáros

 

Egy személyiség két ruha

A bemutatott két Pacsirta már mutatja a piacgazdaságnak tett engedményeket. Az egyik a hagyományosabb bútorokhoz illő lekerekített formát kapta a másik párhuzamosan gyártott az akkor divatos „Varia” bútorokhoz illeszkedő szögletes formákkal dicsekedhet.

1958 A Váralagút bejárata

1958 A Váralagút bejárata
A kép forrása: fortepan.hu

A készülék egy igazi nagyszuper, bár van, aki az ellenütemű (nagy teljesítményű) végfok hiánya miatt középszupernek tekinti.

A készüléken eleinte megjelent egy műanyagból készült stilizált madár, ami sokkal jobban hasonlított egy fecskére, mint pacsirtára. Ez később sajnálatos módon eltűnt, így a későbbi készülékek megjelenése letisztultabb lett, azonban elvesztettek egy hangulati elemet.

Az "íves pacsirta"

Az “íves pacsirta”

A beépített négy hangszóró a nagy dobozban erős és szép hangot ad. A típus újdonsága, hogy az első sorozatban gyártott rádió, amelybe kapacitív hangszórót szereltek, rögtön kettőt.

A gramophon (lemezjátszó) bemenet mellett megjelent a magnetofon bemenet is. Az 1960-as évek elején már lehetett kapni a Mambo és a Terta 811 magnókat. Ezek nagy méretű „orsós” magnók voltak, azonban abban az időben hordozhatónak (áthelyezhetőnek) számítottak.

1962 Budapest Rákóczi ÚtA kép forrása:: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10

1962 Budapest Rákóczi Út
A kép forrása:: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10

1956

Az 1956-ban történt események a rádiókra is hatással voltak. Itt azonban nem az „Októberi eseményekre” kell gondolni, hanem arra, hogy 1956 tavaszán megkezdődött Magyarországon (A Magyar Népköztársaságban) a televízió kísérleti adása.

Erről egy átstilizált visszaemlékezés:

(A visszaemlékezés eredeti nyelvezete sem a nyomdafestéket sem a webes megjelenést sem tűri)

A leírás Október 23. és 24-éről beszél, de valószínű, hogy 22-én és 23-án történhetett, mivel 23-a keddre esett és a kísérleti adások kedden és pénteken voltak.

Október 23-án a tanítás után nem mentünk egyből haza, hanem megálltunk a Corvin áruház kirakatában megnézni a televíziót. Akkoriban akkora újdonság volt, hogy elég sokan összegyűltünk és néztük a műsort. Megállapítottuk, hogy a kép olyan halvány, hogy nem lesz a mozi vetélytársa. Aztán rájöttünk, hogy a saját tükörlépünket nézzük. Egy eladó azt mondta, hogy ma nincs adás, majd csak holnap.

 

Másnap, amikor be akartam menni a városba két keresetlen pofon kísértetében közölte anyám: Tudod hova mész… A városban lőnek

A televízió megjelenése elvette a rádiótól a központi szerepet a lakberendezésben. A rádiók kisebbek praktikusabb formájúak lettek. Elterjedt a „daxli” forma, ami lehetővé tette, hogy a rádió elhelyezhető legyen egy polcon, vagy a TV tetején.

Életkép

Életkép “madaras” Pacsirtával

A vég

1962-ben az Orion profiltisztítást hajtott végre. Ennek keretében megszüntette a rádiógyártást és a TV valamint és a mikrohullámú technika gyártása kapta a felszabadult erőforrásokat.
A Pacsirta dokumentációját és gyártósorát a Videoton kapta meg, Illetve A bolgár Lovecsben működő Elprom gyár folytatta a készülék gyártását módosított dobozban Budapest néven.

A Pacsirta felvet egy érdekes gyűjtői dilemmát:

P1040820

Ma már szokatlan, hogy a készüléken gyárilag feltüntetik az árát.

Hány darabra van belőle szükség egy gyűjteményben?

A két alapváltozatot (szögletes és íves) az Orion gyártotta madárral, madár nélkül. A Videoton gyártotta a Vadásztölténygyár és a Videoton logóval is. Ez így 8 verzió. Egy nagyszuperből ez már komoly helyet igényel. Egy Pacsirta helyére 6 Néprádió biztosan elfér.
Szerencsére ez az eszmefuttatás csak elméleti. Még senki sem ajánlott fel „madaras” vagy Videoton emblémás Pacsirtát. (Egy madarasnak biztos, hogy lenne helye)

 

Köszönet a szigethalmi Hegedűs Géza Városi Könyvtárnak, hogy helyet adott a kiállításnak.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!