Kár a benzinért

A tájékozódás (navigáció) már az ókorban is külön tudomány volt. Akkoriban elsősorban a hajózásban. A túlmotorizált nagyvárosokban az optimális útvonal megtalálása autóval sem egyszerű.

Az üzemanyag egy autó fenntartásának egyik legnagyobb tétele (A másik az avulás). Az avulással sokat tenni nem lehet, azon kívűl, hogy vigyázunk az autóra és reméljük, hogy más sem töri össze.

A fogyasztás csökkentéséhez sok kiegészítőt ajánlanak, azonban ezek egy jelentős részével kapcsolatban mérnökként kénytelen vagyok a kételyemet megfogalmazni. Az, hogy működik, ettől még elképzelhető, hiszen itt is létezik a placebo hatás, mivel a vezető üzemanyagot akar spórolni, ezért kevésbé nyomja a gázt.

Az Egérút navigáció

Az Egérút képernyője. A rosszul beállított lámpa miatt érdekes megoldást javasol a balra fordulásra

A probléma másik megközelítése az, hogy válasszunk olyan útvonalat, ahol a leggazdaságosabban jutunk el az ulticélunkhoz.

Szigethalom és környéke esetén ez fokozottan hasznos, hiszen választhatunk, ha be akarunk menni Budapestre, hogy a II. Rákóczi Ferenc úton, a Gerinc úton, a fekvőrendőrökkel jól ellátott Üdülő soron, vagy az 510-es úton megyünk-e. Akinek van tapasztalata tudja, hogy bármelyik útvonal be tud állni.

Ebben segít a Wazze és az Egérút nevű program. Mindkettőnek az a filozófiája, hogy figyeli a felhasználók sebességét, amihez a GPS adatokat és a mobilinternetet használja. Ezen adatok alapján megbecsüli egy-egy útszakasz terheltségét. Ezek alapján a leggyorsabb útvonalat tervezik meg.

Az elvekből adódik, hogy a programok annál pontosabb képet tudna alkotni a forgalmi helyzetről, minél több felhasználó tartózkodik egy adott területen. Ebből adódóan Budapest belvárosában a forgalmi kép pontosabb lesz, mint Mucsaröcsöge alsón. Az azonban valószínűsíthető, hogy ahol torlódás van, ott a forgalomfigyelő navigációt használók is fennakadnak.

Mindkét program a megjelenített reklámokból tartja fent magát, bár az Egérutat a fejlesztők referencia projektként kezelik, így megengedhetik maguknak, hogy a felhasználói élmény fokozása érdekében a reklámokat szüneteltessék.

A wazze útvonaltervező

A Wazze (korábbi verzió) képernyője. Több dekorációs elem is található rajta, például a többi Wazzer a környéken

Ha bármelyik programba beírjuk az úti célt, elfogadható útvonalat tervez. A különbség a megjelenésben és a különböző rendű utak súlyozásában van. A Wazze szeret a főútvonalakon menni. Az Egérút sokkal bátrabban ajánlja a mellékutcákat, ami általában 1-2 perc plusz megtakarítást jelent, azonban például Diósdon bevitt olyan helyekre is, ahol a térképet nézve is nehéz volt eldönteni, hogy melyik görbe utcát javasolja, illetve szélsőséges időjárási viszonyok között szintén jobb a főútvonalakon maradni.

Az Egérút térképe kevesebb információt tartalmaz, ezért egy pillantással könnyebben áttekinthető, a Wazze különböző színekkel jelzi a különböző terheltségű szakaszokat (piros torlódás, sárga nagy forgalom ), valamint kis felhőkben jelzi a torlódásokat, úthibákat rendőri ellenőrzéseket, egyéb fontosnak tartott közlekedési eseményeket, amit a többi közlekedő partner jelent.

A fontosabb eseményeket az Egérút is jelzi, azonban nincs olyan „közösségi élmény” beleépítve, mint a Wazze-ba.

Én úgy használom, hogy amikor pontos címet ismerek, akkor az Egérutat, ha cégnevet, akkor Wazze-t indítok.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!