A zebráról

Ilyen zebra lenne a buli

Mekkorát futhatnánk együtt

A gazdák beszélgettek, hogy a buszpályaudvarhoz zebra kéne.

Így van. Oda zebra kell. Fekete fehér csíkokkal, én meg mindig megkergetném a suliba menet. Biztos ő is örülne egy kis futásnak. Meg sem próbálnám utolérni. Abban mi lenne a vicc. A játék lényege a futás, ha utolérném, egy kicsit megtorpanok, hogy tovább tudjunk szaladni.

A gazda most ütött a mancsomra, hogy nem ilyen zebrát szeretnének oda, hanem „kijelölt gyalogátkelőhelyet”, amit a gyakorlatban csak a vizsgán hívnak csak ilyen nyakatekert néven (ha már nyakatekert, nekem a zsiráf ellen sincsen kifogásom, ő legalább át tudná tekinteni a forgalmat).

Hát a Gazdák nagyon mást láthatnak arrafelé, mint én.

Már van zebra

Kijelölt gyalogátkelőhely (zebra)

Ilyen zebra kéne

Nem olyan nagyon kicsivel arrébb (hozzávetőleg 250 m) már van egy zebra a bolt előtt. Az egyik  gond vele, hogy sokan a HÉV-ről szálnak át buszra és fordítva. Ezeknek közel 500 m (fél kilométer) kiesés. Ez egy fiatal egészséges embernek jó időben nem okoz problémát, de ha nem minden feltétel áll fent (a gyalogos például öreg vagy fáradt esetleg rossz az idő), már ez nagyon nagy távolság.

Nem csak a zebra hiányzik

Lehet, hogy aki két lábon jár az jobban lát, mint én térdmagasságból, de ha senkinek nem áruljátok el, akkor megsúgom, hogy ezt a szakaszt elsősorban autóból ismerem. Az, hogy az aszfaltra fehér csíkot festenek a probléma lényegét nem érinti. A veszélyes szakasz a buszpályaudvar és az üzletsor előtti rész. A veszély több alakban leselkedik:

  • Az úttest csúcsidőben tele van a legkülönbözőbb járművekkel, a kerékpártól a kamionig és a buszig. A fénysorompó miatt a sor mozgása akadozó, ezen felül a haladás iránya sem feltétlenül a felezővonallal párhuzamos.
  • Az autóbuszok kanyarodnak ki-be a pályaudvarról
  • Mindenféle járművek állnak meg (és indulnak), az üzletsor előtt
  • A sétáló utca forgalma sem elhanyagolható
  • A fentiek miatt az autók mozgása nehezen kiszámítható
  • A különböző méretű járművek miatt a terület nem átlátható

A fentiekből látszik, hogy a megoldás nem oldható meg néhány fehér csíkkal. Az egész területet rendezni kéne, Ez azonban nyilvánvalóan nagyon sok kutyatápra való Kampós-orrú Mátyást követelne.

Mi a megoldás

 

A Mű út forgalmát csillapítani kell, például még egy hévátjáróval. (Ha a sétákról jól emlékszem van is valahol egy lezárt átjáró)

A buszpályaudvar környékén a forgalmat rendezni kell

A fénysorompó autóforgalomra gyakorolt hatását csökkenteni kell, például megoldva, hogy amíg a HÉV a megállóban áll ne fogja az autóforgalmat. A végleges megoldás a szintbeli kereszteződés megszüntetése lenne, de ezt én már nem fogom megélni

Na ennyi tellett egy főállású házi kedvenctől. Találkozunk szombaton, mert nem tökéletes, de a zebra kell.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!