Miért ne menj a csepeli CIB bankba lakáskölcsönért?

CIB BANK Együtt, a jövőért

Szigethalmon nem kevés könnyűszerkezetes ( alias “fejesház”, és nem, nincs rokoni kapcsolatom a házépítővel. ) ház van, ezért a leendő vásárlóknak egy kis útmutató, hova ne menjenek, tanuljanak a mi hibánkból. Már a legelején lelővöm a poént, ÉME/NMÉ/ETA/EMÉ tanúsítványokról lesz szó, a hozzá nem értő banki hitelügyintézőről, illetve a fiókvezetőről.

 

Szóval, eljutottunk oda, hogy megtaláltuk álmaink házát ( vagyis a pénztárcánk barátját ), és körbe néztünk az interneten, milyen feltételekkel, kamatokkal tudunk felvenni banki kölcsönt. Az unicredit banknál volt a legjobb ajánlat, időpontot kértünk e-mailben, ahol röviden leírtuk, hogy szigethalmi könnyűszerkezetes házról van szó, nincs ÉME/NMÉ/ETA/EMÉ tanusítvány, a felvenni kívánt hitel összegét, és a futamidőt. Nagyon gyorsan visszahívást kaptunk, ahol a hitelügyintézővel gyorsan letisztáztunk, hogy az unicredit bank csak engedéllyel rendelkező könnyűszerekzetes házat fogad el fedezetként.

Itt eljutottunk oda, hogy megint belevetettük magunkat az internet bugyraiba, hogy megtudjuk, melyik bank fogadja be a hitelkérelmünket ilyen módon. Mivel sehol sincs megjelenítve a bankoknál, hogy mire is adnak konkrétan hitelt, ezért a CIB bankhoz fordultunk, mivel 2006 ban már sikerült felvenni itt ilyen építésű házra hitelt, illetve az ismerősi körben is volt, aki az elmúlt években CIB lakáshitellel oldották meg a “fejesféle” ház megvásárlását.

Írtunk egy e-mailt a csepeli CIB bankfiókba, amiben külön kiemeltük, hogy nincs ÉME/NMÉ/ETA/EMÉ tanúsítvány, és ahogy tudjuk, ez a CIB banknál nem okoz problémát.
Válaszlevélben megkaptuk a végig fix hitelkalkulációt, és időpontot, mikor menjünk a hitelfelvételt elindítani. A személyes találkozáskor is közölve lett, hogy nincs tanúsítvány, de az ügyintéző hölgy befogadta a hitelkérelmet, és mondta, hogy gyorsan át szokott futni egy ilyen kérelem, és relative hamar folyósítják is. A hitelkérelem beadására meglett az energetikai tanúsítvány, társasházi alapító okirat beszerzése, A CSOK hoz az OEP és adóigazolás, stb, stb, majd a hitel befogadása után az értékbecslést is elvégeztettük, természetesen a bank által jóváhagyott értékbecslővel ( zárójelben, az is megérne egy misét, mivel több órát késett, és miközben méregetett, a kezembe nyomta a papírját, hogy írjam amit diktál… persze, dolgozok helyetted, majd ki is fizetlek… )… természetesen mind mind a mi pénztárcánkat rövidítette meg, az ingatlanvásárlási szerződésben kikötött fizetési határidő pedig szépen lassan ketyegett.

Eltelet bő egy hónap, amikor az ügyintéző hölgytől jött egy levél, hogy hiánypótlásokra lenne szükség:

– A cím nem egyezik az alapitó okiraton levő címmel ( mivel az önkormányzat átszámozta az utcát, természetesen nem egyezik )
– Az alapitó okiratban a telekhasználathoz plusz dokumentációt kérnek
– Küldjük el az ingatlan ÉME/NMÉ/ETA/EMÉ tanúsítványát..

 

Jól olvassátok, ÉME/NMÉ/ETA/EMÉ tanúsítványt kérnek, mikor mi jeleztük, hogy ilyen nincs! Az első két hiánypótlás könnyen megoldható, mert a cím változásról az önkormi kb. 10 perc alatt kiadja az igazolást, míg egy új alapító okirat megírása az ügyvédnél csak pénz kérdése… de a tanúsítvány az nem, rajzolni nem tudunk sajnos, és az ecseri piacon sem tudok venni nekik…

Megreklamáltuk az eljárást, ahol leírtuk, hogy mi szóltunk hogy milyen dokumentummal nem rendelkezünk, a ház 2000 ben épült, az ÉME engedély pedig 2003-tól létezik majd ezt módosították 2013 ban, akkor lett NMÉ és ETA, ettől függetlenül befogadták a hitelkérelmet, és bő egy hónap múlva kitalálják hogy mégis kell, ha nincs akkor elutasításra kerül a kérelem. Nekünk ezzel milliós kárt okoztak, mivel a banki hitelkamatok az elmúlt időszakban majdhogynem naponta mentek fel, illetve a járulékos költségek sem egy két ezer forintok voltak.

Személyesen is bementünk a csepeli CIB fiókvezetőhöz, aki az alábbiakat közölte:
A hitelügyintéző kolleganőnek nem kell tudnia, hogy mire ad hitelt a bank, mert ezt “fent” döntik el, milyen plusz papírokat kérnek be. ( A “fentiek” olyan hivatkozással mondta, mintha olyan mitológiai lények lennének, akiket halandók nem érinthetnek, ők a világ és a hitelezés istenei… ). Minden hitel egyedi eljárásban fut le, és ők nem hibáztak. A járulékos költségeket pedig nyeljük le, mivel a bank dönti el kinek ad hitelt és kinek nem.

Lefordítom:
Így jártál, az ügyintézőm elcseszte, de ezt a büdös életben nem fogjuk elismerni, és ne is álmodj arról, hogy bármilyen kompenzálást fogsz kapni, mert mi vagyunk A BANK, akik mindenféle pontos tájékoztatás nélkül döntünk a te pénzedről, mire költs feleslegesen. jah, hogy közben emelkedtek a kamatok… hát így jártatok, erről is ti tehettek.

Egy kis érdekesség, a Szigetszentmiklósi fiókban más ügyben mentem, ott az ügyintéző hölgynek elmondtam hogy jártunk, és láss csodát, azonnal rávágta, hogy a CIB nem ad hitelt ÉMI tanúsítvány nélküli házra…

A megoldás?
Jelenleg egy másik banknál próbáljuk elindítani a hitelt, de az ügyvédünk szabadságon van, lévén, hogy nyár van, de nem is igazán ez a fő akadálya a másik bankhoz fordulásnak, hanem a CSOK miatt újra ki kell kérni az OEP igazolást, mivel amíg az nincs a kezünkben, addig nem tudjuk elindítani a kérelmet.. Az albérletből ahol lakunk, ki kell költöznünk augusztus elején, az eladó jóindulatára vagyunk bízva, hogy egy közjegyzői albérletszerződéssel ingatlanbon belülre engedjen minket.

Konklúzió?
A CIB bankot, egészen pontosan a csepeli fókot nagyon nem ajánljuk, számunkra inkompetens társaságnak bizonyultak. Bankot fogunk váltani, mindketten, mivel több tíz éve az ügyfeleik vagyunk, de most hatalmas csalódást okoztak. Ha megkapjuk az elutasító határozatot, valószínűleg bíroságon fogunk kártérítési igényt bejelenteni a CIB bank felé.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!