Tűzifa „akciós” áron

A tűzifa árusítással kapcsolatos bűncselekmények megelőzése érdekében a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság az alábbiakat javasolja a lakosságnak:

A fűtési szezon kezdetével a megfelelő tüzelő beszerzése jelentős kiadást jelent a háztartások számára. Ebben az időszakban számítani lehet a tűzifával „trükköző” csalók megjelenésére.

Fontos, hogy a tüzelő beszerzésekor tisztában legyünk a realitásokkal, őrizzük meg egészséges bizalmatlanságunkat a piaci árnál jóval kedvezőbbnek tűnő ajánlatokkal szemben!

A vásárlást megelőzően tájékozódjunk, ismerjük meg a tűzifa kereskedők által használt, és alkalmazott főbb fogalmakat, mértékegységeket (pl. rönkfa, kugli, hasogatott, ömlesztett, mázsa, köbméter, erdészeti köbméter, fafajták stb.), melyhez kérjük megbízható szakember (pl. erdész) segítségét!

Minden esetben a telephellyel és hiteles mérőeszközzel rendelkező kereskedőket részesítsük előnyben!

A házaló árusok „kedvező” ajánlatait mindig fenntartásokkal kezeljük!

A kiszállítás időpontját célszerű előre egyeztetni, fontos, hogy a lerakodásnál családtagunk, rokonunk, megbízható szomszédunk is jelen legyen!

Soha ne utaljuk előre a vételárat! A fát csak akkor fizessük ki, ha az a megrendelésünknek megfelelő minőségű, fajtájú és mennyiségű!

Otthonunkba idegeneket ne engedjünk be, célszerű a megbeszélt vételárat előre összekészítenünk!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltak, akkor igyekezzenek minél jobban megfigyelni a tettest és az általa használt jármű típusát, színét, jellemzőjét, esetleg a forgalmi rendszámát. Ezeket a jellemzőket jegyezzék fel és értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!