Tájékoztatás a Mű úti gyalogátkelőhelyről 2.

Fáki László Polgármester úr facebook oldalán megjelent cikket osztom meg veletek most.

 

Továbbra is csodálkozva olvasom, hogy több emberben még mindig felmerül a kérdés, hogy mi kerül ennyibe egy gyalogátkelőben?

Az építési beruházások soha nem olcsóak, és azt is sokszor leírtuk már, hogy egy gyalogátkelő nem egyszerűen festék kérdése. Azok, akik ezt így gondolják, sajnos tévednek! Hogy mindenki megértse, igyekszem újra részletezni azt, hogy ilyen forgalmas úton egy gyalogátkelő megépítéséhez milyen közlekedési érdekeknek és szabályoknak kell megfelelni.

A gyalogosoknak biztonságosan kell átjutniuk a túloldalra, amit egy középsziget tud a legjobban biztosítani. A középsziget megépítéséhez az egész utat ki kell szélesíteni. Az út szélesítése alapozással, a vízelvezetés kiépítésével jár, ami komoly útépítési munkát jelent.

Mű úti zebra terv

A zebrához biztonságosan el is kell jutniuk a gyalogosoknak, ehhez viszont át kell építeni a Volán-pályaudvar területét, egy biztonságos járda megvalósításával. Ahhoz, hogy a két gyalogátkelő együtt segítse az átkelést, a sétáló utca felől is új járdát is építeni kell – itt is a hozzá tartozó vízelvezetéssel együtt.

Ahhoz, hogy a gyalogosok a zebrát használják és ne futkározzanak az autók között – ahogy a jelenlegi helyzetben kénytelenek tenni –, korlátot kell építenünk. Továbbá tereptárgyakkal azt is meg kell akadályoznunk, hogy az autók ne tudjanak a zebra elé vagy esetleg arra ráállni. Mindezek mellett pedig a mozgáskorlátozottak és a babakocsit tolók érdekeit is figyelembe véve az egész területet akadálymentesíteni kell.

Az egész beruházás „mindössze” ennyi és remélem a tervező mindenre gondolt, mert az ilyen típusú beruházások során kivitelezés közben is felmerülhetnek akadályok. Mint például a megvilágítás kérdése, ami az eredeti tervekben még nem is szerepelt, azt máris külön kellett megterveztetnünk.

Fáki László polgármester



forrás: Fáki László polgármester -  facebook 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!