VÉDA, A fix traffipax mától éles!

Megkezdte üzemszerű működését kedd reggel nyolc órától a Véda közúti intelligens kamerarendszer, az autósok megkopasztására képes csodafegyver. Az első két órában közel száz szabályszegés történt.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedd délelőtt egy solymári fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrzési pont közelében tartott sajtótájékoztatót.

Ezen kiderült, hogy az első két órában közel száz jogsértést dokumentált a 134 útszakaszon található 365 eszköz, az új, fix telepítésű traffipaxok tehát “beváltották a hozzájuk fűzött reményeket”. A napi áthaladások száma egyébként átlagosan egymillió. 30 ezer forintos minimummal számolva a közel száz szabályszegés közel hárommillió forint bírságot jelent.

VEDA

A keddi éles indulást több mint két év munka előzte meg, az előkészítés azért igényelt ennyi időt, mert összetett informatikai rendszerről van szó, rendkívül bonyolult informatikai eszközök összehangolását kellett elvégezni. Az üzemszerű működés megkezdésének időpontját két héttel ezelőtt jelentették be, amikor már stabilan és megbízhatóan működött a rendszer valamennyi eleme.

A VÉDA működése

Óberling szerint a jogsértések feldolgozását el tudja látni a rendőrség, mert az eszközök helye jól lett megtervezve és jól sikerült az ahhoz kapcsolódó kommunikáció, így alacsony a jogsértések száma. Már a tesztüzem tapasztalatai is azt mutatták, hogy kevés jogsértés történt, az eszközök környezetében jellemzően mindenki betartja a közlekedési szabályokat. Óberling József ugyanakkor kiemelte, fontos, hogy ne csak a Véda rendszer elemeinél, hanem mindenütt tartsák be a szabályokat a közlekedők.

Büntetési tételek

Büntetési tételek

 

A kamerahálózat kialakításakor 365 fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrzési pontot – Véda kamerát – helyezett ki a rendőrség az ország 134 balesetveszélyesnek ítélt útszakaszára. A rendszer emellett 160 mobil sebességmérőt foglal magában.

 

forrás:vezess.hu

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!