Gondolatok az antikváriumban

Itt vagyok egy papír illatú antikváriumban. A polcon egy gyönyörű Károly biblia szép fekete kötésben. Mellette egy St. James kiadás angolul. Kicsit távolabb egy korán zöld kötésben, a közelben egy héber nyelvű könyv, amit nem nyomtattak, hanem a lapokból kivágták a betűk körvonalát. Vajon a jobb, vagy a bal oldali lapon kell olvasni? Ezt a hozzáértőkre hagyom. Ezt a nyelvet nem beszélem.

A polcokon található a vallási könyvek között rengeteg gyönyörű művészeti album is. Az egyiket fellapozom, a habokból kikelő Vénusz (Sandro Botticelli: Vénusz születése) néz rám vissza. Zeus, Jupiter Ré és egyéb istenek nagyszerűen megférnek a polcon a geometria könyvvel, amely részletesen értekezik a tetőirányos (függélyes), dülény és ferdény mibenlétéről, de megtalálhatóak itt Aquinói Szent Tamás és Assisi Szent Ferenc művei is, amelyek teljes nyugalomban elvannak Homeini ajatollah, Nietzsche, Tesla és egyéb gondolkodók eszméivel, de ott van egy grúz bankrabló vörös bőrbe kötött életrajza (az illető Sztálin néven lett ismert). A tudományos polcokon az informatika, csillagászat, pszichológia, anyagtudományok pihennek.

Vnusz születéseA könyvek ott ülnek a polcon és várják új gazdájukat. Nagyon jól elvannak egymással. A könyvek jóval toleránsabbak, mint az emberek.

Az emberek

Sok ember gondolatokat jó és rossz gondolatnak minősíti. A “rossz” gondolatokat tartalmazó könyveket időnként égették. A könyvégetés önmagában nem különösebben veszélyes (ha a tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat betartjuk), azonban a könyvégetéshez vezető eszmények, eszmerendszerek, közhangulat már korántsem ártatlan.

Az egyik legismertebb tömeges könyvégetés az alexandriai könyvtár Amr ibn al-Ász seregei általi elpusztítása1. Mivel néhány könyv  (tekercs) sok másolattal rendelkezett, ezek tartalmát (többé kevésbé) ismerjük. Azok a könyvek azonban, amelyről nem voltak másolatok sajnos elvesztek. Ezek már nem pótolhatóak.

Az igazán veszélyes az, amikor könyveket valamilyen ideológiai alapon égetik. Ilyenkor a könyvek írói sem számíthatnak békés, hosszú öregkorra. Gondoljunk például Giordano Brunora.

Amikor a reneszánsz korban a könyvnyomtatás elterjedt, az egyes művek jelentősen nagyobb példányszámban jelenhettek meg. Nehezebb volt az összes példányt összeszedni és elégetni.

A modern nyomtatási eljárások és az Internet miatt ma már a könyvégetés inkább csak jelképes. Nem képes megállítani a gondolatok terjedését, azonban gyakran olyan történelmi eseményekkel jár együtt, amelyek nem kívánatosak.

 

Sajnos a könyvégetés a mai napig nem tűnt el. 1988-ban Salman Rushdie könyveit égették el, az író fejére vérdíjat tűztek ki.

Ezek után a 21. században mesekönyveket égettek.

A legutolsó olyan eset, amikor a dolog médiafigyelmet is kapott, amikor egy ismeretlen lengyel falu ismeretlen papja elégette a Harry Potter sorozat néhány példányát, ezzel szerezve magának és a falujának pár nap hírnevet.

FRISSÍTÉS: Sajnos azóta egy Egyesült Államokbeli pap is hasonlóra vetemedett. Úgy tűnik a könyvégetést sokan gondolják jó reklámnak.

 

Záró gondolatok

 

A Harry Potter kötetek a városi könyvtárban megtalálhatóak. Olvassátok el, ezt is mást is. Ha nem értetek egyet vele akkor vitatkozzatok, de a könyvtári kötetek épségéért felelősek vagytok.

Ha egy könyvet elolvastok, nem kell egyet érteni annak tartalmával, az azonban fontos, hogy véleményed legyen az olvasottakról. Ha ez a vélemény negatív semmi esetre sem a könyvön vezesd le a feszültségedet.

Ha nem értesz egyet egy könyv tartalmával, arról nem a könyv tehet. Ne azon állj bosszút. Beszéld meg a barátaiddal, mi nem tetszett, nekik mi a véleményük. Ha gondolod a blog.hu-n vagy a reblog.hu-n (és még sok helyen) ingyen regisztrálhatsz. Ott nagyközönség előtt fejtheted ki a véleményedet.

Kérlek egyezzünk meg: A könyvégetés barbár és veszélyes szokás. Aki látta a Holnap után című filmet, az tudja, hogy a könyvekre nagyon kell vigyázni, mert életet menthetnek.

Azt tudjátok, hogy a papír gyulladáspontja 451 Farenheit?

——

1., A könyvtár elpusztítása több lépcsőben történt. Volt, hogy háborús cselekmények során megsemmisült a gyűjtemény egy része, volt, hogy ideológiai alapon égettek el tekercseket.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!