Fagyasztott termékeket hív vissza a Penny Market

Az áruházlánc csütörtöki közleményéből nem derült ki, pontosan mi a baj ezekkel a termékkel. Csak annyit közöltek, hogy minden terméket visszahívnak, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. Blokk nélkül mindegyik üzletükbe vissza lehet vinni ezeket a termékeket és a teljes vételárukat visszaadják.

 

„Tudatos vállalatként csak minőségileg kifogástalan és biztonságos forrásból származó élelmiszert hozunk forgalomba” – írták. Míg a Penny Market elég szűkszavúan fogalmazott, addig a NÉBIH elég pontosan közölte a visszahívások okát, ami Listeria monocytogenes baktérium fertőzés miatt történt.  A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2018. július 3-án tette közzé közös gyors járvány jelentését, arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. 2015 és 2018 júniusa között 47 embert betegített meg, közülük kilencen bele is haltak a fertőzésbe. A megbetegedéseket öt EU-s tagállamban (Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban) rögzítették. Hazánkban erre a termékkörre visszavezetett esetekről nem tudunk.

A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították.

Az alábbi termékek érintettek:

– Jégkert gyalult tök 1 kg
– Jégkert zöldborsó zsenge 450 gr
– Jégkert vegyes zöldségleves 450 gr
– Jégkert zöldborsó 1 kg
– Jégkert mexikói vegyes zöldség 1 kg
– Jégkert parajkrém 450 gr
– Jégkert fejtett bab 450 gr
– Jégkert/Felco sóskakrém 450 gr
– Jégkert brokkolis zöldségkeverék 450 gr
– Jégkert brokkoli 450 gr
– Jégkert franciasaláta alap 1 kg
– Jégkert sárgahüvelyű vajbab 1 kg
– Jégkert morzsolt kukorica 1 kg
– Jégkert zöldségkeverék 750 gr
– Jégkert finomfőzelék keverék 450 gr

 

A Listeria monocytogenesről

Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.

 

forrás: NÉBIH

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!