A mentésről

Akinek van számítógépe, az már találkozott a jelenséggel, hogy egyszer csak történik valami (lásd a képet), és az adatok elvesznek. Aztán megjelenik valaki, aki azt mondja, hogy ért hozzá és vagy visszahozza vagy nem.

Adatainkra sok veszély leselkedik (adatok és veszélyek)

Az adatokra leselkedő veszélyek

Ez rengeteg idegeskedéssel, munkával jár, gyakran nagyon sokba is kerül.

A zsaroló vírusok terjedése a helyzetet tovább rontják, hiszen egy-egy ilyen támadás esetén komoly összeget fizethetünk (BitCoinban) a bűnözőknek.

A cikk témája szempontjából a zsaroló vírusok csak abban az értelemben érdekesek, hogy növelik a veszélyt.

Mi a teendő?

A továbbiakban feltételezzük, hogy az adatok tulajdonosa nem rendelkezik korlátlan pénzeszközökkel, illetve kvantumszámítógéppel.

Mivel az adatokat nem lehet minden fenyegetés ellen megvédeni, mivel olyan sok a veszély, hogy valamelyik előbb-utóbb biztosan bekövetkezik, mentéseket kell készíteni.

A mentési rendnek ki kell terjedni a különböző szolgáltatóknál tárolt adatokra is, ha az adatok újra előállítása nem triviális

A mentés készítéséhez el kell dönteni néhány dolgot:

  • Mely adatok elveszését szeretnénk megelőzni
  • Mekkora az a munkamennyiség,, aminek az elvesztése még elfogadható (tipikusan egy nap)
  • Mennyi pénzt, energiát tudunk a feladatra fordítani
  • Mely készülékek tönkremenetelét kell tudni áthidalni (SOHO* körülmények között egy készülék)

Egy mentési rend bevezetése nem feltétlenül jelent komoly költségeket. Otthoni környezetben egy megfelelő eszköz megtalálása, esetleg egy felhő szolgáltatás használata is szóba jöhet. A felhő szolgáltatókat céges adatok tárolására a lazán értelmezett adatvédelmi politika miatt nem tudom ajánlani.

  • A mentésre mindenképpen más adathordozót érdemes használni, mint amelyeken az adatok „eredeti példánya” található.
  • A mentés mindenképpen történjen automatikusan, ha kézzel kell csinálni, az ember úgy is elfelejti.
  • A mentés gyakorisága legyen összhangban az eszközökön folyó munkával. Ha annyi adat összegyűlik, hogy nehéz újra előállítani, akkor a mentésnek meg kell történni.

Egy példa

Otthoni mentési rendszernek egészen egyszerű technikák is megfelelnek

E sorok írója az otthon automatizálási feladatokat ellátó RaspberryPi-hez kötött egy nagy kapacitású HDD-t, a különböző számítógépeken található adatokról pedig az OwnCloud program segítségégével pedig minden alkalommal mentés készül, amint a számítógép az otthoni hálózathoz kapcsolódik.

Ez a rendszer az üzemszerű működés során nem igényel személyes felügyeletet, ha valami nem megy üzemszerűen, azt látványosan jelzi.
* Otthoni, kis irodai környezet

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!