Rabszolgatartás a XXI. században

Lehet, kicsit erősnek tűnik a cím, de sajnos igaz. Itt a környezetünkben is élnek olyanok, akik abból élnek, hogy másokat a végletekig kihasználva, emberszámba nem véve dolgoztatják, majdhogynem éhbérért.

 

RABSZOLGA
Az osztálytársadalom legkezdetlegesebb formájában az a teljesen jogfosztott, elnyomott, kizsákmányolt, termelési eszközökkel nem rendelkező dolgozó, akinek munkáját gazdája, a rabszolgatartó ellenszolgáltatás nélkül kizsákmányolta, s akit gazdája szabadon eladhatott, megölhetett.

/A magyar értelmező nyelv szótára/

 

Tapasztalatból írom a sorokat, de szerintem minden olvasó tudja miről beszélek. Miközben azt halljuk, hogy munkaerőhiány van Magyarországon, ahelyett hogy megbecsülnék az itthon maradottakat anyagilag és emberileg is, helyette a legdurvább kizsigerelés folyik.

Nem mindenhol, ezt hozzá kell tenni, de a hirdető portálok és a facebook csoportokban meghirdetett “állások” javarészt erről szólnak, feltéve ha nem egy állásközvetítő cég horgára akadtál, ahol be kell menned Budapest másik végére, hogy befizess X ezer forintot azért, hogy regisztráljanak téged, és MAJD értesítsenek ha van munka, mert amire jelentkeztél, azt sajnos már betöltötték… Természetesen telefonon nem adnak tájékoztatást, csak személyesen.

Betanított munka, jó fizetés , fiatalos csapat… Ezek a hívószavak a hirdetésekben, és te örülsz hogy találtál a közeledben munkát.. igaz nem irodai meló, vagy valami olyan, amit szívesen csinálsz, de munka, és dolgozni kell.. pénz kell ahhoz, hogy befizesd a lakáshitelt, ételt vegyél a gyereknek, és rendes ruhában járasd iskolába..

Csepel gyártelep, Halásztelek, Szigetszentmiklós, Ráckeve, Tököl, rosszabb esetben Erzsébeten… és a munka sem lehet vészes… például zöldségpucolás, gyümölcs szedés, palackozás, termékösszeszerelés, ruhaválogatás, vasalás, cukrászüzemben betanított munka, takarítás,  és még sorolhatnám őket….

Szóval ott tartottunk ,hogy örülsz, van munka, holnap már mehetsz is próbanapra!
A fizetést megközelítőleg mondják meg csak, de megnyugtatnak másnap mindent tisztáztok! A munkaidő általában reggel 6-8 órától kezdődik, és 17-18 órakor ér véget. Gyereket még összetudod készíteni suliba menni, és este vacsit is tudsz csinálni…

Másnap ott állsz a munkahely előtt a többiekkel, gyors bemutatkozás, majd sebesen elhadarja neked a műszakvezető/főnök/aktuális kisvezér amit tudnod kell:

  • Nem vagy bejelentve!
  • A próbanapra nem kapsz fizetést! A próbanap 1-3 nap!
  • az órabéred 4-500ft
  • Ebédidő nincs, 2x 10 perces szünet van csak, a dolgodat is akkor végezheted el!
  • az esetek 90%-ban túlórázni kell, hogy mennyit és mikor azt aznap délután tudod meg!
  • Betanítás nincs, ott a helyed, a többiektől lesd el mit kell csinálni, vagy érdeklődj tőlük!

 

Szívod a fogad, nem erről volt szó, de dolgozni kell, nincs mese.. És akkor jön a hidegzuhany… Az aktuális lágerparancsnok egy kocsist megszégyenítő módon buziz, kurva anyáz, hülye picsáz, idiótának kiabál ki mindenkit, – igen, téged is, aki éppen próbálja ellesni a többiektől mit kell csinálni – mert nem úgy megy a termelés ahogy ő elgondolja.

És akkor még nem beszéltünk a kis kedvencekről, akik ott állnak melletted, alig dolgoznak, de ugyanebben a stílusban osztják az észt számodra.

Délután 3 órakor közlik, hogy addig nem megy haza senki, amíg nincs kész az aznapra eltervezett munka – közben rájöttél, hogy az elvárt cél nem teljesíthető a munkaidő alatt -, tehát túlóra van, este 8 ig!

Este 9-re hazaérsz, gyerek nyűgös, a párod is, de végig gondolod, mégiscsak munka, ez csak a kezdet, biztos te tehetsz arról, hogy lassan ment a munka, majd holnap jobban fog menni, hiszen már kezded megtanulni mit kell csinálni. Másnap megint ott állsz a kapuban, látod hogy sok új arc van, és kezdődik minden elölről…

A nap vége háromféleképpen alakulhat:

  1. Közlik veled, hogy köszönjük a munkádat, majd értesítünk! Pénz nincs, vagy ha van is, akkor egy gyors fejszámolással rájössz, hogy feleannyit adtak, mint amiben megállapodtatok.
    Akkor fogod fel, hogy ezen a munkahelyen van fix -3-4 ember( 99%, hogy ők a kis kedvencek ), a többiek az álláshirdetésre jelentkezve vannak ott. A próbanapot kihasználva ingyen dolgoztatják őket, majd közlik velük: Majd jelentkezünk…
  2. Megtudod a fix emberektől, hogy 2 hétnél senki nem dolgozik többet ott, mert elküldik. Összeszorul a gyomrod, és reménykedsz, hogy te maradhatsz, elviseled a mindennapi megaláztatást, és a rendszeres folyamatos rombolást, amit az önértékeléseden végeznek…mert KELL a munka, dolgozni KELL!
  3. Hazamész, és a családdal közlöd: Ez  a munka sem vált be. Ők néznek téged, és azt gondolják, te vagy válogatós… nem tudják miken mentél keresztül ebben a két napban.

 

Összefoglalva, ritka a normális munkahely, és hemzseg a munkaerőpiac a modern kori rabszolgatartóktól itt Magyarországon is, nem csak a Indiában vagy Kínában. Mondhatjuk akár azt is, hogy mi lettünk Európa távol-kelete, aki tehette már régen idegen földön él, és a nagy részének be is jött a számítása.

 

Befejezésül pedig egy kis információ mindenkinek,aki hasonló cipőben jár:

Nincs olyan hogy próbanap! A munkajog nem ismeri! Igazából ismeri, de olyan néven, hogy feketemunka! Próbaidő van, de az első naptól fogva be kell jelenteni téged! Ha valahol ilyen feltételekkel akarnak alkalmazni, azonnal értesítsd a munkaügyi felügyeletet, vagy ha már este van, a rendőrséget! Ha hagyod, hogy így bánjanak veled, nekik csinálsz jót, mert folytathatják a modern kori rabszolgatartást!

 

 

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!