A rejtélyes zöld dobozok

AdománydobozMindenki látta már a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, illetve az iskola oldalánál kihelyezett zöld dobozokat? Még nem? Kíváncsi rájuk? Ha felkerekedik, és elmegy megnézni őket, vigyen magával tartós élelmiszert is! Nem,nem azért mert olyan messze vannak, hogy útközben megéhezhet. Sajnos prózaibb oka van neki.

 

A ládák ugyanis élelmiszer adomány gyűjtő dobozok, amelyek az Ételt az Élethez szociálpolitikai projekt kapcsán kerültek kihelyezésre.  Fabula Krisztinát szakmai egységvezetőt kérdeztük, hogy miként merült fel a kezdeményezés, mi indokolta a dobozok kihelyezését, miként van megoldva az élelmiszer kihelyezése, tervben van e több ilyen pont kialakítása, illetve milyen visszhangja volt az adománygyűjtő dobozoknak.

Fabula Krisztina készségesen válaszolt kérdéseinkre.

NOBLIS Humán Szolgáltató Család –és Gyermekjóléti Szolgálatának kerítésére 2015. március 9-én került ki az első Élelmiszer-adomány gyűjtő doboz.

Az ötletet a televízióban látott Pécsen készült riport adta, ahol egyházi kezdeményezés keretében készült el ez a fajta adománygyűjtő láda.
Szükségességét pedig munkánk során kollégáimmal együtt sajnálatos módon minden nap láttuk, éreztük, tapasztaltuk. És ez a mai napig sem változott.

Láttuk, hogy elkél a segítség a nélkülözőknek, láttuk, hogy a szemétszállító napokon a kitett hulladékgyűjtőkben keresgélnek velünk együtt élő emberek.
A helyzetük nagyon nehéz, miért ne segítenénk őket azzal, hogy ne kelljen megalázkodniuk egy-egy falatért, ne kelljen más szemetében turkálniuk ahhoz, hogy némi élelemhez jussanak. Ez csupán egy kis figyelem kérdése, odafordulás embertársaink felé.

Célunk az volt, ha megmarad otthon egy kis kenyér, vagy tészta, vagy egy konzerv feleslegessé válik, esetleg a házi készítésű befőttjeinkből, lekvárjainkból sok van otthon, illetve olyan élelmiszert vásároltunk, amit aztán mégsem fogyasztunk el, vagy csak megmarad a nyár folyamán egy kis zöldség, gyümölcs, ne végezze a szemétben, hanem a dobozban elhelyezve segítséget nyújtson a nélkülözőknek élelmezési gondjak megoldásában.

Azonban a pécsi példát mi tovább gondoltuk és elindítottuk a településen az „Ételt az Élethez” elnevezésű több lépcsőből álló szociálpolitikai projektet melynek a doboz az egyik eleme. A logó, a felfelé szívet tartó kéz jelképezi a szeretettel való odafordulást és adás képességét a nélkülözőkhöz.  Egy szelet kenyér pedig a nehéz helyzetben élők számára a „mindent” jelentheti.

Tehát a projekt keretében adománygyűjtő pontokat hoztunk létre a helyi élelmiszerboltokban, ahová szintén várjuk/vártuk az élelmiszer-adományokat. Az elképzelés alapján, melyet meg is valósítottunk a folyamat a következőképpen zajlott: Amennyiben valaki vásárlása során egy tartós élelmiszerrel többet vásárol és a fizetést követően elhelyezi azt az élelmiszerbolt arra kialakított helyén, a bolt jelzését követően szolgálatunk munkatársai „begyűjtik” és eljuttatják azokat klienseink részére.

A fentiekben a múlt idő azt jelenti, hogy sajnos a projekt ezen része nem teljes mértékben volt sikeres. A mai napra csupán egyetlen élelmiszerbolt a Szép ÁBC az, ahonnan adományok érkeznek szolgálatunkhoz. Melyet nagyon köszönünk!

Visszatérve a dobozra elmondható, hogy a kihelyezést követően egy-két napon belül érkeztek az adományok és a nehéz helyzetben lévők is hamar felismerték ezt a lehetőséget. A sikereket látva gondoltunk arra, hogy a város másik részében is elhelyezünk egy adománygyűjtő dobozt, melynek kihelyezésére 2015. december 26-án került sor.

A tapasztalatok alapján látszik, hogy az adakozás hullámzó mértékű. Vannak napok, amikor üresen állnak a dobozok, de utána hamar megtelik a lakosok által hozott tartós élelmiszerrel, mely jellemzően pékáru, konzerv, gyümölcs.

Mindig figyelünk arra, hogy csak tartós élelmiszer legyen a dobozokban, hiszen ez élelmiszer-biztonsági szempontból elengedhetetlen.
A fentiekből kitűnik, hogy a lakosság nagy örömmel fogadta a dobozok meglétét, lehetőséget látva bennük a segítésnyújtásra és óvják azok épségét. Ez idáig rongálás nem történt bennük.

El kell mondanom, hogy a doboz forgalmát nehéz nyomon követnünk, hiszen az abba elhelyezett adományok nagyon rövid időn belül gazdára találnak, így mire észrevennénk, hogy valaki adományt helyezett el, a doboz újra üresen áll, és csak annak ajtaja, – melyet nem mindig csuknak le rendesen – jelzi számunkra, hogy volt „mozgás” a doboz környékén.

Azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy szándékosan nem figyeljük, hogy ki helyez el adományt a dobozba és azt sem, hogy ki viszi el azt. Hiszen pont ez volt az egyik cél, hogy ezt mindenki, adományozó és adományozott is anonim keretek között, mindenféle feltűnést kerülve megtehesse.

Jelenleg nincs szándékunkban még egy doboz kihelyezése, Úgy gondoljuk, hogy ez a két lehetőség egyelőre fedezi az igényeket, és a bolti adományozással, illetve szolgálatunk által osztott élelmiszer-adományokkal együtt nagymértékben hozzá tudunk járulni Szigethalmon élő, nehéz helyzetben lévők gondjainak enyhítésében.

Szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik adományaikkal eddig segítették szolgálatunk munkáját! Általuk lehetővé vált, hogy mi is segíthessünk minden nehéz helyzetben élő szigethalmi lakosnak.

This slideshow requires JavaScript.

 

Tehát ezentúl a dolgunk bevásárláskor egy zacskó tésztával többet venni, esetleg gyümölcsöt, vagy bármilyen konzervet, és hazafelé megállni a rejtélyes dobozok mellett,és belerakni azokat.
Segítsük egymást így is!

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!